Власинска регата

На Власинском језеру током викенда одржана је 5. Власинска регата. Учествовало је око 30 посада из Бугарске и Србије. То је еко-регата којом учесници промовишу употребу еко пловила на Власинском језеру.

Најмлађи учесник регате је осмомесечна Маша, која је са родитељима уживала на Власинском језеру. Поред посада из наше земље и суседне Бугарске, које већ традиционално учествују у регати, први пут на Власини био је и Александар из Сједињених Америчких Држава.

"Утисци о природи и људима су феноменални. Језеро је прелепо и ово је дивно искуство за мене", каже Александар Александроу, из Њујорка.

"Три године учествујем, помажем и у организацији и желим да популаризујем регату како би сваке године било све више људи", каже Марина Најденова, из Софије.

Веслачи и посетиоци традиционално се окупљају испред видиковца "Хаџи Замфир" на Власини. Осим што су веслали, учесници су се првог дана регате надметали и у две игре на води.

"Имамо такмичење и у мушкој и у женској конкуренцији. Сваке године проширујемо догађај са неком новом дисциплином и сви буду веома задовољни", каже Борис Пурјаков, Наутички клуб "Лиман" из Земуна.

"Овде је једно веслање које је уствари дружење. Нема такмичарски карактер, мада ми као клуб наступамо и на веслачким такмичењима. Долазимо првенствено због лепоте природе и због људи који нас овде дочекају и са којима се дружимо из других клубова", каже Јован Опачић, Наутички клуб "Авантура 4x4" из Панчева.

Пети пут одржава се регата, коју реализује Наутички клуб "Лиман" из Земуна у сарадњи са општином Сурдулица и туристичком организацијом.

"Ми чинимо све да привучемо људе на Власину, да Власини заиста дамо дефиницију туристичке атракције. Власина је посебно лепа, предео изузетних одлика, и оно што ја волим да кажем, Власина је заиста фабрика црвених крвних зрнаца", каже др Александра Поповић, председник Општине Сурдулица.

Регата је ревијалног карактера, отворена и за рекреативце и професионалце. Циљ је промоција еко пловила на нашем највећем вештачком језеру.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

број коментара 0 Пошаљи коментар