Премијера "Нечистих сила" у Ужицу

У ужичком Народном позоришту синоћ је премијерно изведена представа "Нечисте силе", по тексту Љубише Вићановића и у режији Богдана Јанковића. Драма о последњем делу живота и стваралаштва великог Михаила Булгакова на сцену је постављена у копродукцији са Стеријиним позорјем.

У тренутку забране његових дела и свеопште хајка против "булгаковштине", уз презир лоших писаца и такозване културне елите, у канџама потпуне стаљнистичке контроле и дилеми докле уметник сме да иде не би ли његово дело угледало светлост дана, Булгаков не пристаје
на компромис, који му личи на "зелене закрпе на црним панталонама од фрака" истрајући у бунту за слободу писања.

Нечистим силама прогоњен, исцрпљен болешћу, диктира последњу верзију свог највећег дела до краја - другачија прича о великом писцу у невремену.

"Булгакова доживљавам првенствено као трагичног јунака, цео његов опус као писца и као човека који се бори у једном систему који је показао какав јесте", каже Вићановић.

Свако је Булгакова замислио другачије, истиче редитељ Богдан Јанковић:

"Оно што је битно за њега јесте и да је борац за слободу мишљења и, нажалост, баш због тога што слободе због цензуре није било, он је трагичан јунак."

После главне улоге у сценској адаптацији најпознатијег Булгаковљевог дела "Мајстор и Маргарита", Вахидин Прелић се овог пута нашао у улози великог писца:

"Нисам видео овакву страну Булгакова, који је и врцав и ведар, добар. Тачно је да он има ту неку црну страну, да се увек негде жали, али он просто не може да стане да негде не проговори нешто, он не може да се не супротстави некој неправди."

Текст "Нечисте силе" пре три године награђен је као најбољи на конкурсу Стеријиног позорја, намењеног афирмацији савременог домаћег ствараластва.

"Посебно је значајно", истиче Милош Латиновић, председник жирија Стеријиног позорја, "да су готово сви текстови који су протеклих десет година награђени на нашем конкурсу доживели своје сценско извођење и то у позориштима широм Србије."

Представу "Нечисте силе" ужичко позориште играће и у част награђених на затварању Стеријиног позорја.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво