Фестивалске награде за новинаре РТС-а

На 11. Међународном фестивалу документарног филма "Златна буклија" у Великој Плани новинари и аутори Радио-телевизије Србије добили су неке од главних награда.

Најбољи филм 11. Међународног фестивала документарног филма Златна Буклија је "Дјеца", Дениса Бојића. Гран при за режију припао је Бранку Станковићу, за филм „Дубина злочина".

"Ово има за мене тежину", рекао је Станковић, "зато што је жири препознао ту причу и истину о страдању српске деце у НД Хрватској, која је једина имала логоре за децу током Другог светског рата."

За највиши домет новинарског израза, гран при фестивала додељен је Новици Савићу, новинару РТС-а, за филм "До последњег човека":

"То је прича о херојској одбрани Србије од стране Деветог пука, октобра 1915. године. То је једна, од укупно девет емисија које сам у серијалу Траг урадио на тему Балканских и Првог светског рата." 

Гран при "Воља за животом" добио је Радован Лазаревић, новинар РТС-а, за филм "Пола века у кућном притвору".

"И овај фестивал је још једна потврда да не постоји ниједна озбиљна смотра телевизијског стваралаштва у нашој земљи, а да на њој нису награђени аутори из Дописничке редакције РТС-а", рекао је Лазаревић. "То говори о нашем сталном, високопрофесионалном односу према послу."

Награду за животно дело додељена је Радославу Зеленовићу, дугогодишњем директору Југословенске кинотеке:

"Лепо је кад се неко сети да вам додели награду за животно дело. То значи да сте радили читав живот како треба и да је то оставило неки траг."

У конкуренцији више од 170 филмова из дванаест земаља, на фестивалу "Златна буклија" у Великој Плани ове године награђено је тридесет седам аутора, међу којима је и новинарка РТС-а Тамара Дрезгић.

rts.pozarevac@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар