Бездански дамаст освојио светско тржиште

Мало ко зна да се у Бездану, на жакар разбојима ручно производи дамаст изузетног квалитета. Разбој је патентирао Жозеф Жакар 1801. године, а ткачку традицију у Бездану унапредио је Јанош Шмит, уметнички ткач, који се ту доселио 1871. године.

За израду овог комада тканине потребно је скоро 12 сати, а кошта више него што се може замислити. Ђерђ Одри који се овим послом бави већ двадесет година, каже да је најбитније шодровање-спајање старе и нове основе. Свака нит мора се посебно шодровати, јер ако сада погреши, неће, касније моћи да тка.

"Правимо постељине, салвете, столњаке. Ово је нормиран посао. У зависности од тога шта правимо може се израчунати колико времена је потребно да се нешто направи", каже Ђерђ Одри, ткач.

Ради, каже осам сати дневно. Од шест ујутру свакога радног дана, а када има посла и великих наруџбина, и по десет сати. Клијенту се роба, мора на време испоручити. Тешко је, каже, али није имао избора.

"У то време дошао сам из војске и није било посла. Нисам имао избора, научио сам овај посао и ево радим га већ двадесет година. Тешко је физички, пре свега, али није лако ни психички. Једноставно мораш да седиш и радиш", каже Ђерђ Одри, ткач.

Овакав начин производње дамаста јединствен је у свету. Најтеже је, кажу наћи раднике, а још теже научити их овом занату. Постељине, салвете и столњаци, направљени од безданског дамаста данас се налазе у многим познатим хотелима, ресторанима и другим угоститељским објектима.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 29. јан 2016, 16:07) - Beogradjanka [нерегистровани]

Provereno

Izvanredan kvalitet posteljine i ostalih proizvoda. Ni posle pola veka koriscenja, ne primecuje se da je staro.