Дигитализација архивске грађе

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова одобрио је милион динара Историјском архиву у Кикинди за завршетак дигитализације и микрофилмовања грађе Великокикиндског привилегованог дистрикта.

Реч је о записницима најважнијег фонда кикиндског Историјског архива чија је дигитализација започела пре две године. Очекује се да читав посао буде готов за месец дана, након чега ће
обрађени материјал бити доступан заинтересованим грађанима и истраживачима.

Милан Срдић, директор архива, наводи да је у питању историја Кикинде од 1774. до 1876. године, док је била дистрикт.

"Ради се о отприлике тридесет хиљада страница записника седница магистрата, који је управљао дистриктом", каже Срдић додајући да су записници писани на немачком, латинском, славеносрпском и нешто на мађарском језику.

Владимир Дудић, архивар историчар, објашњава да се, највећим делом, ради о судским списима који се баве оставинама, купопродајом, а ту су и комунални проблеми, као што су подизање насипа, расподела вишка земље и слично.

Осим записника, у кикиндском Историјском архиву у току је и дигитализација новина које су излазиле у Кикинди. Овај посао реализује се средствима Архива и локалне самоуправе.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

број коментара 0 Пошаљи коментар