Ракија из Костојевића у најбољим светским ресторанима

Богдановићи из Костојевића, код Бајине Баште, успели су да, производећи ракију по старој породичној рецептури, стигну до елитних ресторана и продавница широм света,али и до највећих признања. У САД је њихова ракија проглашена најбољом у својој категорији.

У селима соколског краја, крај Дрине, где су и данас шљивици ранке, трноваче и маџарке, добра ракија произведена на традиционални начин је увек била ствар престижа а пуни подруми понос домаћина. 

Породица Богдановић је пре две деценије одлучила да ту производњу оплемени и понуди свету.

"Када смо почели, тада смо рекли ово је традиција", каже Радисав Богдановић, "ја сам шеста, мој син седма генерација. Али, то је само одскочна даска, јер ако останете тамо где су били ваши дедови онда не можете далеко да стигнете. Почели смо одавде, али смо ангажовали знање, науку, професионалност."

Од старог казана, какав има готово свака кућа у овдашњим селима, до модерног погона и производње. Ракија од шљива из соколског краја, сада се пије на свим континентима.

Према речима Ивана Богдановића, седамдесет одсто произведене ракије извозе, највише у
Канаду, Сједињене Државе, Аустралију, Европу и Русију, која је велико тржиште.

Док су на руском тржисту тек пет година, Канада је прва земља где су почели да извозе, па сада осим свих оних пореклом с балканских простора, којима и ракија буди носталгију, редовни купци постали су и други. У то како настаје, и у традицију српског села, уверио се и амбасадор.

ЦХ Пхилип Пиннингтон амбасадор Канаде-

"Лепо је видети како су у српским селима и кућама живели и радили пре стотину година уз фантастичан поглед, лепо време, лепа село", рекао је Њ.е. Филип Пинингтон, амбасадор Канаде у Србији, и додао: "и један успешан бизнис."

Мноштво старих предмета, све оно што су некада домаћини користили за печење и чување ракије, али и бројни мајсторски радови, нашло се и у малом музеју, чиме су желели да покажу и привредну традицију српског села, уместо оне чешће, историјске, коју су чинили и ратови и невоље.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи