"Аброфест"- колико вечери, толико премијера

На сцени Центра за културу у Ваљеву синоћ је почео 10. "Аброфест". Због мањег буџета ове године уместо четири, млади глумци и редитељи са ветеранима ваљевског "Абрашевића", припремили су три нове представе.

Кишом на позоришним даскама у фарси Александра Поповића, "Љубинко и Десанка" почео је 10. Аброфест у Ваљеву. Специфичан је што окупља студенте, академце и втеране ваљевског глумишта.

"Ми за време "Аброфеста" правимо једно професионално позориште у Ваљеву. Мислим да то публици фали, да због тога дође у оволиком броју, као вечерас, због тога и ужива", каже Катарина Илић Корша, глумица.

"Аброфест" је мали, али "производни фестивал", колико вечери, толико премијера.

"За ове паре, које су минималне, могле су се довести неке три представе и да ми сви уживамо, да гледамо госте и да утонемо у тај провинцијски менталитет. Не, мо смо управо довели нашу децу ваљевску, све дипломиране глумце, окупили искусне ваљевске глумце и онда направили "производни" фестивал", каже Мирослав Ћиша Трифуновић, позоришни редитељ.

Претходних неколико година на "Аброфесту" беху и по четири премијере. Представе су потом игране на сценама широм Србије. На 10. јубиларном, три: "Љубинко и Десанка", "Господин Фока" и "Каролина Нојбер".

"За овај фестивал кад смо га обновили 2009. године добили смо пет пута, не 20 одсто и 30 одсто, већ пет пута више новца него сада. Пре шест година добили смо милион и по динара за спремање овог фестивала, а сада смо од Града на конкурсу добили триста хиљада динара", каже Бранко Антонић, продуцент "Аброфеста".

Публика у Ваљеву, без сумње, жељна је позоришта. То је скупа играчка, али живи умногоме и од ентузијазма драмских уметника. Но, ентузијазам има и једну карактеристику као новац. И он се троши.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се