Депонија јаловине из рудника Зајача биће затворена

Министарка пољопривреде и заштите животне средине, Снежана Богосављевић Бошковић и градоначелник Лознице Видоје Петровић, потписали су Споразум о сарадњи за реализацију пројекта санације и затварања депоније јаловине из топионице у у Зајачи. Како је најављено, предвођени су радови у две фазе, а посао планиран за ову годину почеће за месец дана.

После девет година, завршене су све потребне дозволе и из будета републике обезбеђен новац у укупном износу од 240 милиона динара. На депонији у Зајачи, која се простире на неколико десетина хектара, налази се око 600 хиљада тона огарака и шљаке антимона, олова и осталих  тешких метала који су годинама угрожавали здравље становништва.

"Драго ми је да је Влада Србије препознала овај горући проблем и да коначно после низа година имамо решење. Подсетићу да смо имали проблем са здрављем мештана  и да је количина олова у крви била велика и код наше деце", каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

"Желимо да се у Зајачи живи здраво и безбедно и и у ту сврху и расписујемо конкурс за јавне набавку за реализацију пројекта. У првој фази радова, планирани су градјевински и припремни радови нискоградње а у другој фази  следеће године,  депонија ће бити прекривена фолијом и геотекстилом а потом следи рекултивација и озелењавање", каже Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и заштите животне средине.

Надлежни обећавају да ће Зајача после тога, уместо црна еколошка тачка, бити здраво и пожељно место за живот. Министарка пољопривреде најавила је у Лозници и да ће после Барича и Шапца, за две седмице почети уклањање опасног историјског индустријског отпада и у ложничкој Вискози.

број коментара 0 Пошаљи коментар