Промоција књиге "Јужна Стара Србија, Прешевска област"

Историјски архив у Врању представио је књигу др Јована Хаџивасиљевића "Јужна Стара Србија, Прешевска област", коју је приредио професор Слободан Симоновић. Поводом Међународног дана архива и стогодишњице објављивања првог издања, штампано је репринт издање. Промоција књиге одржана је у Галерији Народног музеја у Врању.

Јован Хаџивасиљевић био је историчар, етнограф, књижевник. Рођен у Врању 1866. године, основну школу похађао је у свом граду, гимназију у Врању у Нишу.

После Велике школе у Београду, завршио је докторат из филозофије у Бечу, 1898. године. Био је и чиновник Министарства иностраних послова, службовао у Битољу, Скопљу и Београду.

"Био је особењак, али је био одличан ученик, талентован и вредан. Још као мали показивао је велико интересовање за учење и истраживање", каже Сузана Петровић, директорка Историјског архива у Врању.

За живота објавио је 45 књига, више прилога о књигама, периодици и о другим публикацијама. Капитално и најзначајније дело Јована Хаџивасиљевића је "Јужна Стара Србија", садржи историјска, етнографска и политичка истраживања.

"Он је усмену народну књижевност користио као извор чињеница и доказе за своја етнографска запажања и закључке", каже професор Јован Јањић.

Прва књига издата је 1913. године, сачувана су четири примерка тог првог издања. Због тога је професор и библиотекар Слободан Симоновић приредио друго издање.

"Њен садржај је трајне вредности. Ова књига може бити од изузетне користи бројним истраживачима српске прошлости. И обичном читаоцу пружиће изобиље значајних података и бити прави ужитак", каже професор Слободан Симоновић.

Јован Хаџивасиљевић умро је у Београду 1948. године. У градском парку у Врању пре три године постављена је спомен биста са његовим ликом, а једна од централних улица у граду носи његово име.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

број коментара 0 Пошаљи коментар