Јачање сарадње Србије и Грчке

У Солуну је крајем марта основана Грчко-српска привредна комора, чији је циљ јачање привредне сарадње. Јагодина је комори поклонила два хектара земље у индустријској зони, са опремљеном инфраструктуром, за заинтересоване грчке инвеститоре.

Грчко-српска привредна комора, центар за информисање, упућивање, повезивање привредника и грађана – за два месеца, јавило се 250 грчких привредника који желе да сарађују.

Костас Георгиакос, председник Грчко-српске привредне коморе, каже да је интересовање грчких предузетника велико, као и њихова жеља да остваре сарадњу са Србијом.

Годишње, трговинска размена Грчке са Србијом износи 370 милиона евра. Између Бугарске и Грчке - износ је четири пута већи. Србија у Грчку највише извози шећер и мед, а увози воће и поврће.

Јагодина је Грчко-српској комори поклонила два хектара земље у индустријској зони, рекао је Драган Марковић Палма, председник СГ Јагодине. На тој локацији налази се седам фабрика, шест италијанских и једна руска.

Град Јагодина предложиће инвеститорима из Италије да за транспорт робе користе луку у Солуну, другу по величини у Грчкој, која је од границе са Србијом удаљена 250 километара.

Генерални конзулат Србије у Солуну покрива север Грчке. Ту су значајни споменици српске историје, манастор Хиландар и војничко гробље Зејтинлик.

Према речима Синише Павића, генералног конзула Србије у Солуну, око седамсто хиљада српских туриста сваке године посети тај део Грчке.

Јанис Бутарис, градоначелник Солуна‚ истиче да постоје многе области у којима две земље могу да сарађују, пре свега економија, образовање, култура.

Солун је познат као град лука и сајамски центар, културна престоница, град музеја. Симбол града је Бела кула, а најважнији трг је Аристотелов. Пијачна понуда је разноврсна, поред воћа и поврћа продаје се и цвеће, свеже месо и риба.


 

број коментара 0 Пошаљи коментар