Колонија у част Лизе Марић Крижанић

У част 110. годишњице од рођења Лизе Марић Крижанић, у Косјерићу је организована колонија у њену част, као темељ будуће културне манифестације "Лизини дани" на којој ће осим сликара, учествовати и књижевници и музичари.

Жеља организатора колоније, Туристичке организације Косјерић, је да се не заборави њихова
суграђанка - сликарка, која је живела у сенци свог много познатијег супруга, карикатуристе Пјера Крижанића.

Живописни Мушићи, село тик уз родни Субјел најпознатије косијерске сликарке, били су инспирација за десеторо академских сликара који су као и Лиза посвећени пејзажу.

"Кад смо долазили овамо, у Новом Саду је већ све расцветало, а овде онај почетак пролећа, многа дрвећа нису још ни пустила све те боје и онда ме обузео тај пејзаж, а и људи који овде живе", каже Владислав Шешлија, Нови Сад.

"Много је пријатно да коначно испред себе имате призор који радите. Тако да мислим да та инспирација није само сада и овде, већ је некако у мени и за неке будуће радове", каже Ана Вртачник, Нови Сад.

"За ову колонију у Косјерићу сам се одазвао зато што је у питању наша колегиница Лиза Марић, супруга познатог карикатуристе Пјера, док је она остала анонимус, вероватно у сенци његовој, пошто је он био јако доминантан", каже Добро Марић, Тител.

Сликари су и пажљиво бирали најбоље радове најмладђих у част Лизи, за коју је њена другарица Десанка Максимовић својевремно рекла да јој је судбина доделила живот достојан сценарија доброг редитеља.

"Стекли су се услови да на неки начин утемељимо Лизине дане и поред ове ликовне колоније  имамо и песничке вечери и низ других активности, тако да поред тога што је ово један својеврстан омаж Лизи Марић Крижанић могло би и да пуно значи за једну малу ликовну средину, односно за њену културну сцену", каже директор Туристичке организације Косјерић Снежана Јоксимовић.

Изложба радова са колоније биће отворена почетком маја у косјерићком Дому културе.

А више од две деценије, по жељи саме сликарке Лизе Крижанић, омиљеног и модела сликара између Два светска рата, овде у косјерићкој библиотеци, названој по њеном брату, академику Сретену Марићу, налази се највећи део њене заоставштине. Легат који ће, захваљујући колонији,
 бити обогаћен галеријом пастела савремених српских уметника.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво