Читај ми!

Дан борбе против насиља над женама

Почетком новембра у Врању је у породичном насиљу убијена једна жена. Прихватна станица у том граду је од почетка године збринула 23 жене и двадесетчетворо деце. О спречавању насиља, на Међународни дан борбе против насиља над женама, говорили су у Бујановцу представници СОС телефона, Центара за социјални рад и полиције.

Годинама трпе насиље пре него што то пријаве. Најчешће немају где да се склоне, уточиште налазе у Прихватној станици.

"Психички су ме малтретирали, некад сам трпела и физичко насиље, али у последње време само психички", каже једна жртва насиља.

Прихватна станица у Врању део је Центра за развој локалних услуга социјалне заштите и годишње збрине од 50 до 60 жртава насиља у породици. Иако је предвиђено да буде привремени смештај, многе жртве остају ту више месеци, па и година. Често се дешава да се врате насилнику. Партнерско насиље доминира, а сем физичког и психичког, жене трпе и економско насиље.

"Помажемо им тако што имамо разговор подршке са њима, можемо да им дамо информације где могу даље да иду, у које институције, и да и ми контактирамо институције, и то је могуће", каже Уна Младеновић, СОС телефон у Врању.

Конвенција Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици примењује се у Србији од августа ове године. Поштовати одредбе из Конвенције значи не толерисати различите облике насиља у друштву.

"Суштина је да би све институције, полиција, центри за социјални рад, тужилаштво, требало да буду умрежене, да размењују податке, да заједно штите жене од насиља", каже Данијела Пешић, Аутономни женски центар у Београду.

"Безбедност жртве превасходно је на првом месту, безбедност и добробит детета, за насиље
 је кривац искључиво учинилац насиља, што раније није била пракса", каже Саша Стаменковић, Полицијска управа у Врању.

Годишње на СОС телефон јави се до 150 жена, у 95 одсто случајева насиље траје од почетка заједничког живота.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи