Савезничко бомбардовање 1944. године

У јесен 1944. године, током Другог светског рата, савезници су у више наврата бомбардовали српске градове, да би, како је образложено, ослабили немачке положаје. После тих ваздушних удара, остало је, међутим, низ недоумица, јер су цивилне жртве и разарања били огромни.

Ужице је бомбардовано у октобру и новембру 1944. године. Погинулих је било укупно сто једно, а одговор на питање зашто је град бомбардован у октобру, када у њему није било ни једног немачког војника, никада није добијен.

Савезнички авиони над градом, те јесени, сејали су страх једнако као и немачки. А после њиховог налета, половина града је била разрушена, остали погинули и рањени Ужичани. Четрнаестог октобра, 1944. године, био је пијачни дан и на улицама много људи. Град је од фашиста ослобођен осам дана раније и то су знали и Врховни и командант Јосип Броз Тито.

И док су ране претходног страдања још биле свеже, Ужице је поново бомбардовано 23. новембра. Погинуло је седамдесетдвоје житеља, међу њима и деца млађа од пет година и занемарљив број немачких војника, чије су дуге колоне на путу ка Кремнима и Вишеграду, могле бити права мета.

О страдањима Ужичана под савезничким бомбама, врло је мало помена у граду који је дуго носио Титово име. А у тим акцијама савезника, означеним као напади из ваздуха како би се ослабили немачки положаји, страдале су хиљаде цивила - у Лесковцу, Нишу, Београду и већим градовима Србије. И мада је деценијама ово била табу тема, историчари и истраживачи наводе податке који указују управо на улогу и надлежност Титовог Врховног штаба у одабиру циљева ових бомбардовања.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво