Читај ми!

Гасовод реконструисан, мостови ускоро, клизишта на чекању

У Малом Зворнику реконструисана је гасоводна мрежа, тавршава се чишћење Дрине код пешачког моста ка Зворнику у Републици Српској, а ускоро ће почети градња мостова у селима. Реконструкција магистралног пута од Лознице до Љубовије почеће када буде санирано клизиште на том делу.

Мештани Малог Зворника безбрижније ће дочекати хладније дане, јер је завршена реконструкција гасоводне мреже. Током маја клизиште је код пешачког моста ка Зворнику у Републици Српској покидало гасоводне цеви и затрпало део корита Дрине.

Брдо које се обрушило готово је преполовило корито Дрине између два Зворника. За десет дана из приобаља код пешачког моста и граничног прелаза багерима је извађено више од 11.000 кубних метара земље.

Висина нанете земње поред стубова достизала је, према речима Мирослава Павловића (ГО Југокоп Подриње, Шабац) чак 15 метара.

Багерима ће бити додатно утврђена обала и заштићена реконструисана гасоводна мрежа код моста. Постављање нових 350 метара коштало је 120.000 евра.

Ови радови су од великог значаја за Мали Зворник, рекао је председник те општине Драган Богићевић:

"Да нисмо ово завршили и санирали гасовод биле би искључене све јавне установе. Мали Зворник не би имао грејања, школе обаниште и остале јавне установе, попут домова здравља, биле би затворене.

Први пут ће се, кажу у Малом Зворнику, радити по прописима и како треба и на санацији уништених мостова.

Једанаест мостова у селима је порушено, а Путеви Србије изградиће четири нова. Бетонски мост замениће постављени војни понтон у Доњој Борини тек када се заврше геомеханичка мерења.

Мора да се утврди на којој дубини је чврсто тло да би мост био вечан, да га вода не би однела, објаснио је геометар Дејан Ђорђић.

"Овај мост треба да буде завршен до краја године", најавио је Милоја Танацковић, општински грађевински инспектор. "Поред овог, треба да се ураде још два моста на реци Радаљ и један на Великој реци."

До тада ће се мештани бројних села сналазити и реке прелазили преко балвана и дасака. Није лако, каже Драган Васић из Радаља:

"Када је умрла мајка мог комшије, поворка је са сандуком ишла около, преко брда, јер се преко реке није могло."

Седам мостова треба да санира локална управа. Пара за радове кажу да готово више немају, јер су из скромног општинског буџета за сеоске путеве и чишћење корита набујалих речица платили више од 107 милиона динара.

Клизишта у Малом Зворнику и даље чекају на санацију, као и реконструкција магистралног пута од Лознице до Љубовије. Због оштећења пута, возила се већ пет месеци наизменично пропуштају једном коловозном траком.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво