Читај ми!

Још се чува и користи краљева када

Пре сто година, краљ Петар Први Карађорђевић лечио се у Врањској Бањи и ту боравио више пута. Из тог периода још се чува и користи краљева када, обнавља се Специјална болница, а реновиран је и стари део.

Краљ Петар Први, који је у Врањској Бањи боравио током лета 1914. године, уз  свакодневне терапије, волео је да прошета и, у пратњи само једног подофицира, разговара са мештанима. Многи су га, не знајући да им је краљ, звали га чика Пера.

"Краљ је био доста стар у то време, боловао је од костобоље", објашњава директор Специјалне болнице Зоран Милосављевић. "Лекари су му преписивали кратку терапију водом, јер није смео дуго да лежи због срчане слабости."

У Врањској Бањи, пре сто година, краљ је донео први закон о бањама. Њему у част постављена је биста у холу Специјалне болнице.

"Постамент је урађен од камена из Врањске бање из једног села горе, горњи и доњи део", каже Александар Станојевић, студент Академије уметности Српске православне цркве.

О боравку Краља Петра у бањи сведочи и када у којој се купао, а која се још увек користи у Специјалној болници. Обновљен је део саграђен 1929. године, 22 собе.

"Посебно је добро то што смо у овом тешком времену, успели да издвојимо сопствена средства и сопственом радном снагом завршили то", каже Слободан Спасић, помоћник директора у Специјалној болници.

"Бања је најбоља на свету и за лечење реуме је супер", каже Душанка Величковић.

"Пре 20 година паркови су изгледали другачије, као и фасада болнице која је сада улепшана", каже Јелена Стојковић.

У години када се обележава стогодишњица закона о бањама и културно лето ће бити богатије.

"Имаћемо дечје културно лето, такмичење фрулаша, ликовну колонију", каже председница градске општине Врањска Бања Славица Сотировић.

Пред почетак туристичке сезоне у Врањској Бањи попуњено је 60 одсто капацитета. Резервације се тек очекују, као и гости из Србије и региона.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

број коментара 0 Пошаљи коментар