Читај ми!

Пензионери без свог кутка

Пензионери из села Штрбац код Књажевца већ 25 година немају своју просторију у задружном дому јер толико дуго траје спор месне заједнице са земљорадњичком задругом "Полет" око власништва над зградама дома и сеоске школе. Мештани Штрпца који су после рата сами саградили дом желе да он поново постане средиште друшвеног живота у селу.

Село Штрбац петнаестак километара удаљено од Књажевца, на путу Књажевац-Пирот данас има око 150 становника. Пензионера је нешто више од деведесеторо и они су чланови књажевачког Удружења пензионера и инвалида рада.

Једном недељно, сваког петка, на улици пред закључаним задружним домом у селу, мештани дочекују поштара. Иако се писма, пакети и пензије тако најбрже поделе они би, како кажу, највише волели да се све то обавља у затвореном простору.

Звонко Динић, пензионер, каже да се пошта прима под ведрим небом, по киши, снегу и хладноћи и све то на њихову велику жалост пред закључаним вратима дома.

Мира Илић каже да су дом градили њихови очеви и да је несхватљиво да он данас није на услузи житељима и пензионерима Штрбца који годинама немају своју просторију у њему.

У месној заједници истичу да дом не могу да користе од 1991. године када се у њега уселила земљорадничка задруга "Полет". Спор месне заједнице са задругом доспео је касније и на суд.

"Спор је трајао неколико година, све је доспело и до апелационог суда који је пресудио у нашу корист, односно вратио дом у власништво општине Књажевац, која пензионерима може да простор на коришћење", каже председник Савета Месне заједнице Штрбац Сенко Динић.

Директор задруге полет господин Живорад Живковић који због здравствених проблема није у могућности да говори пред камерама сматра да у дому има довољно слободног простора за  пензионере, али да они желе да се уселе у део зграде са задружним просторијама који је и једини уређен, док је остатак потпуно запуштен. По питању одлуке суда да се дом враћа општини Књажевац, он каже да ће се задруга из њега иселити када пресуда дође на извршење.

У општини Књажевац обећавају да ће покушати да пензионерима реше проблем простора који не мора да буде у задружном дому.

"У свим селима у књажевачком крају има много напуштеног простора. Тако је и у Штрбцу, па ћемо у договору са пензионерима наћи за њих одговарајућу просторију, лепо је опремити и ставити им је на располагање", каже председник општине Књажевац Милан Ђокић.

У очекивању нових просторија, пензионери и остали житељи Штрпца и даље ће поштара чекати пред домом због којег се, како кажу, годинама гомилала судска документација док је у међувремену зграда пропадала и није могла да буде на услузи мештанима који су је због тога и саградили.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 16. феб 2014, 23:39) - milance [нерегистровани]

spor

mi omladina i penzioneri se nadamo da cemo da dobijemo na koriscenje zadruzni dom ili skolu preko puta a ne da te zgrade i dalje propadaju jer skola kao i dom su u sporu