Читај ми!

Личност године града Шапца

Песник, Крстивоје Илић, проглашен је за личност године у Шапцу. Илић, који је и двоструки добитник награде за животно дело и стваралаштво за децу и одрасле, овога пута добио је повељу "Јеврем Обреновић" за допринос угледу града.

Личност године града Шапца је песник Крстивоје Илић, који је и двоструки добитник награде  за животно дело и стваралаштво за децу и одрасле.

Овога пута добио је повељу "Јеврем Обреновић" за допринос угледу града.

Када у потрази за добром књигом сретнете омиљеног песника, онда је то посебан доживљај, испричали су поштоваоци Крстивоја Илића, коме је Библиотека шабачка други дом. У завичајном одељењу чувају се не само његови рукописи, већ и награде и други предмети, јер кад не ствара, време проводи са читаоцима.

"Заиста је на неки начин обележио моје детињство, јер заиста, читајући његову поезију ја сам стварала неке мисли о свету, као дете када сам маштала, читајући његове песме, замишљајући те дивне призоре", каже Верица Ђапановић, ученица из Шапца.

Вест да је проглашен за личност године, песник је оценио као сензационалну, јер, како наводи, живимо у време других моћника.

"У једном дивном граду, да један сањар, један песник потпуно посвећен монах поезије да буде личност године, кад би се то догађало и другим градовима, да буде личност године песник, научник, то би нас одвело у блиставост времена и живота", каже Крстивоје Илић.

Ново признање Илићу додељено је за збирку "Коласте аздије" овенчану и Витезовом наградом. Ту су и песме заступљене у читанкама, омиљене за рецитовање.

"Задовољство је да је један од највећих српсих песника Шапчанин, Крстивоје Илић, а још је веће задовољство да је он заиста читан у Библиотеци шабачкој и да су наши најмлађи читаоци препознали вредност стваралаштва његовог уметника", каже Јелена Подгорац Јовановић, Библиотека шабачка.

И када је на тренутак помислио да је заокружио песнички век, каже да је осетио потребу да новим рукописом "Церски епитафи" ода почаст бесмртним јунацима.

"Тим боголиким јунацима Степине Друге армије на Церу, где је цела једна армија под земљом. Та планина која даје моћ чим се дотакне. То је нешто што је посебно у нашем завичају уз Мишарску битку и ретко што други немају", каже Крстивоје.

Књига бриљантног песничког језика и дубоке мисаоности, светлост дана, како се очекује, угледаће уочи стогодишњеце битке.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво