Ко уграђује плинске боце у аутомобиле

У ауто сервису за уградњу боца на течни нафтни гас у насељу Кованлук у Краљеву дошло је до несреће у којој је једно лице задобило теже телесне повреде. Гас је исцурео приликом поправке резервоара у аутомобилу и у контакту са грејним телом у радионици експлодирао. Сервис у којем се догодила несрећа је један од пет највећих у Краљеву и његов власник поседује све одговрајаће дозволе за рад.

Надлежни истражни органи и инспекција обавиле су увиђај одмах после несреће. Повређени двадесешестогодишњи помоћни радник Немања Живковић је збринут у Здравственом центру. Сервис у којем се несрећа догодила данас није радио, а власник је био одсутан.

Након експлозије течног нафтног гаса у радионици у Кованлучкој улици нема тежих оштећења осим што су напрсли прозори на вратима. Ово је други случај експлозија боца под притиском у Краљеву за протекле две године.

"Експлозије боца под притиском су разорне. Због нестручног руковања са плинском боцом од 12 литара дошло је до експлозије у којој је  уништено је више од пола куће породице Пајовић у Борачком насељу у Краљеву. У овом случају избегнута је тежа несрећа јер су мајстор и његов помоћник истерали аутомобил из којег је цурео гас на улицу", тврди очевидац Ратомир Богојевић.

"Ауто се налази преко пута радионице. Био је удаљен око 15 метара. Ветар је погурао плин назад у радионицу", додаје он. 

Због задобијених опекотина приликом експлозије повређени Немања Живковић збринут је на одељењу пластичне хирургије у Здравственом центру.

"Данас је његово здравствено стање стабилно. У овом тренутку није животно угрожен. Опоравак иде неким нормалним, очекиваним током", каже директор ЗЦ Студеница др Звонко Веселиновић.

Док атесте на уграђене боце на течни нафтни гас у аутомобилима издају само овлашћена лица из Ауто-мото Савеза и Машинских факултета у Београду, Нишу и Новом Саду, дотле сервиси који се баве уградњом морају да буду регистровани у Агенцији за привредне регистре, што значи да није потребна посебна дозвола за ту врсту делатности.

Уградњу могу да врше и радионице које су регистроване у АПР-у и за то се издају и одговарајући папири да је уграђено та и та опрема. Након тога овлашћене институције дају атесте за коришћење тог система", каже Радојица Кочовић - начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву.

Већина серива у Краљеву се обратила Министарству спољне трговине које је надлежно за издавање одобрења за ту делатност, међутим готово сви власници тврде да чекају одговор још од априла прошле године. До тада њих контролишу надлежне инспекције и лица која издају атесте на боце и друге уређаје.

           

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2014, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

ko stigne