Читај ми!

Бахати ловци

Житељи нишког села Мезграја годинама, кажу, имају проблеме са бахатим ловцима који сваког викенда лове у близини њихових кућа. Иако закон забрањује лов у појасу уз насељено место, а ловачка удружења инсистирају на безбедности у лову, у пракси је тешко томе стати на пут.

Шетња у природи, у којој Зоран Петровић из Мезграје код Ниша ужива свакодневно, прошле недеље завршила се инцидентом.

"Извео сам пса љубимца у шетњу, ловац га је убио из непосредне близине. То се одиграло на 50 метара од куће", каже Зоран.

Несавесном ловцу одузето је оружје, а житељи Мезграје, посебно они чије су куће на крају села, у сталном су страху од залуталих метака.

"Близу пуцају. Једном су ми убили вепра, пре шест или седам година. Кад је долазио син да помогне, да донесе дрва, осетио је кад је сачма пролетела поред оне куће до наше. Може да настрада кућни љубимац, може да настрада гост, унуче, могу ја да настрадам", кажу мештани.

У Удружењу ловаца Ниш, које газдује тим ловиштем, кажу да доста пажње посвећују безбедности у лову и да свако ко има ловачку дозволу мора да зна да лов у појасу уз насељена места није дозвољен.

"Ловци ту спорадично упадају, није то нешто организовано, нити од стране Удружења они имају дозволу за тако нешто. За сваки излазак у ловиште добија се дозвола са назнаком за терен на ком могу да лове, и сви су упознати, поготово што полажу ловачки испит", каже председник Ловачког удружења Ниш и упраник ловишта Миодраг Ђорђевић.

Закон јасно дефинише да је лов забрањен на удаљености мањој од 200 метара од задњих кућа и помоћних објеката.

"Што се тиче лова на недозвољеном делу ловишта, то регулише Закон о кривичном поступку, пошто се ради о угрожавању безбедности људи", каже Звијездан Нишавић, шеф одсека ловне и шумарске инспекције Ниш.

На нишком подручју има око хиљаду ловаца и 44.000 хектара ловишта, у Европи познатих по великом броју јаребица.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

број коментара 0 Пошаљи коментар