Читај ми!

Стогодишњица рођења Вујице Јевђевића

Поводом стогодишњице рођења Вујице Јевђевића, великог стручњака светске хидрологије, у Завичајном музеју у Прибоју изложени су радови и признања која је добијао широм света.

У Завичајном музеју у Прибоју изложени су радови и признања Вујице Јевђевића, великог стручњака светске хидрологије. Тиме се обележава стогодишњица његовог рођења.

После Милутина Миланковића,био је у свету најпризнатији српски грађевински инжењер, у низу земаља почасни доктор наука. У Шведској су образложили да је за свој рад заслужио Нобелову награду, али се она за грађевинце не додељује.

У много чему је потомак угледне прибојске свештеничке породице био први, код нас, а посебно по одласку у Америку када постаје водећи светски хидролог. Написао је 22 књиге 210 научних радова али дао и конкретна решења за техничке проблеме при градњи брана у више од 60 земаља.

"Једна од његових мисли је била да није важно ко је и какав је већ шта је човек за живота урадио, а он је урадио много", каже директор Завичајног музеја Прибој Саво Дерикоњић.

Деценијама је био ван Србије, али се за своју земљу залагао срцем и угледом, иако је тек 2004. године постао почасни доктор Београдског универзитета, после свих других светских.

Пред крај живота жеља и идеја му је била да у завичају-Прибоју, Пријепољу и Новој Вароши, направи Парк природе како би заштитио воде, а међу скицама је и нацрт брана на каналу Дунав-Морава-Егеј.

Дедину кућу из 1870. године најстарију очувану у Прибоју, завештао је завичајном музеју и финансирао њену обнову, а настојао је да потомци Јевђевића, расути по свету не забораве корене.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

број коментара 0 Пошаљи коментар