Власотиначки рецепт за враћање имовине

Директор Агенције уручио је у Власотинцу решење о враћању у својину пословног простора породици Илић. То је десети локал враћен у тој општини, која до 1. марта наредне године очекује око 30.000 захтева за враћање национализоване имовине.

Рок за подношење захтева за враћање национализоване имовине истиче 1. марта наредне године. У Aгенцији за реституцију до тада очекују око 30.000 захтева и верују да ће у том период решити у првом степену бар четвртину захтева.

Готово сваки лоцал у Немањиној улици у Власотинцу крајем педесетих је национализован. Међу њима и кућа у којој се налазила чувена кафана "Крчимирац".

Оно што је прадеда Ђорђе подигао, успео је да поврати праунук Никола Поповић. Процедура је трајала око шест месеци, а пре неких месец дана враћено му је цело приземље.

У Власотинцу, предмет реституције је сто двадесет локала. Сада је враћен десети, а решење су примиле ћерке Петра Илића, негдашњег кројача.

"Кројач народног одела", тако је тачно стајало на радњи, каже Веселинка Илић: "Дуго је држао радњу, а онда му је 1957. или 1958. национализована."

И оне истичу да није било никаквих проблема, ни када је документација ни када је чекање у питању. Све је завршено брзо и ефикасно.

"Чуле смо од пуно људи кажу неколико пута се иде па онда долази некаква комисија", каже Мирослава Стевановић, рођена Илић. "Међутим, код нас уопште није било проблема и све смо завршили за пола сата."

Тако мора да буде, јер Агенција је ту како би била на услузи грађанима, наглашава Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију која је до сада вратила 1.200 објеката широм Србије, али и велике површине пољопривредног и грађевинског земљишта."

"Помажемо људима да дођу до докумената, заједно радимо на предметима да бисмо вратили имовину. То је једини начин да се буде успешан у поступку реституције", напомиње Секулић. "Не може бити бирократских принципа где је држава на једној, а странке на другој страни. Морамо да комуницирамо заједно."

Секулић посебно истиче добру сарадњу са општином Власотинце која поседује и уредно доставља сву документацију. Очигледно, у овај посао ушла је спремно.

"Још 2005. годидне све локале дали смо у закуп без надокнаде бившим власницима и њиховим наследницима", објаснио је Зоран Станковић, јавни правобранилац општине Власотинце. "Тако да смо ми формално реституцију спровели, а сад је остало да то ставимо у правне оквире."

За нешто више од годину дана, примљено је преко 20.000 захтева. У Агенцији очекују бар још десетак хиљада до марта наредне године када истиче рок за предају. Довољно времена да они који то још нису урадили покушају да поврате очевину и дедовину.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара