Читај ми!

Пази, снима се

Нишка саобраћајна полиција недељу дана користи нова возила са видео и аудио надзором. У саобраћајном кажу да ће на овај начин много лакше доказивати прекршаје на суду.

Десет возила са видео и аудио надзором које користе нишки саобраћајни полицајци нису класични пресретачи и на себи имају полицијска обележја.

Ова возила марке пунто, камером бележе комплетан прекршај, а материјал се пре свега користи као доказ на суду.

"До сада је био проблем са документовањем прекршаја. Судија је морао да се увери да је нешто тачно, саслушањем полицајаца, сведока и окривљеног да би се доказао прекршај", објашњава  Драган Пешић, заменик начелника Саобраћајне полиције. "На овај начин биће доста лакше."

Најчешћи прекршаји који се сниме нишким улицама су непрописно паркирање, пролазак на црвено светло, неуступање првенства пролаза и коришћење мобилних телефона. Цео прекршај и комуникација са возачима снимају се и тонски.

Према речима Милоша Петковића, заменика командира Саобраћајне полиције, саобраћајни полицајци  су дужни да, када су у тим возилима, укључе и аудио-надзор - ‘бубицу’ коју полицајац има на себи и уређај за снимање.

Возила нису велике снаге, користе се само по граду и за сада не могу да мере прекорачење брзине. Међутим, могућнуст за такву надградњу постоји и може се очекивати. У полицији упозоравају да се контролишу сви учесници у саобраћају.

"То се односи и на пешаке", наглашава Драган Пешић, "поготово непрописно прелажење коловоза, ван обележеног пешачког прелаза. Имали смо доста таквих прекршаја откад користимо нова возила."

Иако је број саобраћајних несрећа са најтежим последицама, последњих година у Нишу вишеструко смањен, у полицији очекују да ће на овај начин додатно повећати безбедност у саобраћају.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

број коментара 0 Пошаљи коментар