Читај ми!

Чистач афлатоксина

Србија је богата рудом зеолита. Има га у околини Врања, Јошаничке бање, Сталаћа, а највеће налазиште ове групе минерала је у Бруском селу Игрош. До недавно је потражња за зеолитом у пољопривредним апотекама у Крушевцу била спорадична.

У подножју Копаоника процењене су резерве зеолита довољне за наредна два века. Ветеринарска станица у Крушевцу поделила је од почетка зиме до пре неколико дана само пет килограма овог антитоксина.

Препорука је Пољопривредне станице да се зеолит ставља у сточну храну због појаве
афлатоксина, међутим ових дана зеолит се тражи као никада тако да пољопривредна апотека у Ветеринарској станици у Крушевцу нема ни грам ове руде.

Мештани подкопаоничких села зидају куће и штале, јер ова руда упија штетене материје. Пре 14 година у Бруском селу Игрош почела је организована експлотација зеолита. Због мале потражње рудник је до недавно радио повремено.

Дневно на овом повшинском копу, који је власништво Геоинститута из Београда и Зео копа из Бруса, на коме је запослено пет радника могуће је прерадити месечно око 500 тона зеолита.

Скоро 70 одсто територије села Игрош лежи на зеолиту што је шест квадратних километара територије, а залиха ове руде, како кажу, има минимум за наредних 200 година.

С обзиром да већи део села лежи на зеолиту отуда је и вегетација бујнија, а приноси житарица, воћа и поврћа бољи него у другим местима у окружењу.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 05. мар 2013, 23:37) - anonymous [нерегистровани]

Nece

Odgovor na komentar.Nece nam oduzeti zeolit on jeste neutrator,ali sa osiromasenim uranijom nece ga niko.

(уторак, 05. мар 2013, 23:33) - anonymous [нерегистровани]

Znaci li to

da mozemo piti mleko sa aflatoksinom koliko god hocemo a onda se samo najedemo zeolita i opet sve u redu ?

(уторак, 05. мар 2013, 22:51) - anonymous [нерегистровани]

Ako se ovo procuje u svetu

Ode nam jos jedan deo Srbije.

(уторак, 05. мар 2013, 22:04) - anonymous [нерегистровани]

prekopavanje ovakve vrste je unistavanje prirode.

Tek toliko da se zna.

(уторак, 05. мар 2013, 20:00) - gliša [нерегистровани]

Odlično!

Vest je toliko dobra da sam oduševljen.Samo napred, Srbija ima sve što nam treba.Iskoristimo svo to blago na pravi način.

(уторак, 05. мар 2013, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

Srbija brate!!!

Imamo lek za sve!!!