Читај ми!

"Константин" подигао буру

Нишки књижевник Зоран Ћирић поднео је оставку на место у Управном одбору Народног позоришта. Осим што од самог почетка није био сагласан са концептом рада позоришта Ћирић је највеће противљење изразио због, како наводи, финансијске контрукције за представу "Константин" и енеромних ауторских хонорара.

Припреме за представу "Константин" у Народном позоришту у Нишу почеле су пре месец дана, али тада није саопштено колико ће шта да кошта. Књижевник Зоран Ћирић каже да је од самог конституисања Управног одбора сматрао да план и програм позоришта не би требало да се сведу само на ту представу. Неслагање је кулминирало, како каже, висином појединих хонорара.

Представу, осим града Ниша са седам милиона динара, финансира Република износом од једанаест милиона динара.

"Ниш има улогу дежурне депоније односно једне успутне станице на чаробном путовању у којем се државни новац претвара у престонички профит, односно у живи кеш за одређени београдски лоби", каже Ћирић.

Председник Управног одбора нишког позоришта Дејан Петковић каже да већина чланова није желела да блокира рад позоришта.

О конкретним цифрама нико није желео да говори јавно, као ни вршилац дужности управника нишког позоришта Иван Вуковић.

"Ауторски хонорари су у складу са оваквом врстом прославе као што су се увек радиле са додатком брзине и додатком битности једне овакве свечаност", каже Вуковић.

Представа би требало како се очекује да кошта око 19 милиона динара. Град Ниш је обезбедио седам милиона динара само за ту представу, док је за рад позоришта за ову годину издвојено више од 100 милиона динара.

"Чак нисам ни очекивао да ће овако добра представа да буде. Мало сам сумњао у себе и у свој текст, јер сам га ипак написао у том кратком року", каже Дејан Стојиљковић, аутор сценарија.

Премијера Представе "Константин" у режији Југа Радивојевића у којој игра више од 20 глумаца из неколико српских позоришта одржаће се 27. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво