Читај ми!

Погоднији услови за гашење пожара

Пожар на врху Столац на Тари под контролом, ватра локализована. Код Косовске Каменице синоћ локализован пожар који су гасили мештани четири српска села.

10.29 - Пожар у атару српских села у Косовском поморављу, уз административну линију са централном Србијом, синоћ је локализован на километар од првих кућа у селу Глоговац, изјавио је председник општине Косовска Каменица Бобан Јевтић.

Ватрена стихија у Србији траје већ шеснаест дана, и до сада је изгорело 11.000 хектара шума, траве и ниског растиња. Пожар на врху Столац на Тари, близу границе са Републиком Српском, сада је под контролом и ватра је локализована.

Код Сурдулице, у Гаџином Хану и на Бабином Зубу код Књажевца, стање је далеко повољније него претходних дана. Пожар у Гаџином Хану је локализован са стране Лесковца.

Пожар према селима Гаре и Горње Власе је под контролом, а тренутно се ради на успостављању безбедоносног појаса у атару села Краставче, изјавио је председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић.

Интензитет пожара је смањен, рекао је Ђорђевић и додао да у гашењу учествују припадници шумске управе, ватрогасци, војска, локално становништво, а укључене су и руске летелице.

Пожаром је захваћена претежно букова шума, а терен је изузетно неприступачан, напоменуо је Ђорђевић.

Из Штаба за ванредне ситуације понављају упозорења о обазривом коришћењу ватре и запаљивих материја у близини суве траве, како не би дошло до нових жаришта.

Пожар код Косовске Каменице под контролом

Пожар у атару српских села у Косовском поморављу, уз административну линију са централном Србијом, синоћ је локализован на километар од првих кућа у селу Глоговац, а од јутрос на линији докле је дошла ватра дежура педесетак мештана, изјавио је председник општине Косовска Каменица Бобан Јевтић.

Јевтић је за агенцију Бета рекао да је прошла непосредна опасност да ватра захвати борову шуму која се налази на путу до села, након чега би, извесно, и село било угрожено, али да пожар није у потпуности угашен.

"Ситуација више није алармантна као синоћ, али и даље постоји опасност по села Глоговце, Ранилуг, Горње и Доње Кормињане у којима живи око 4.000 Срба и која су сва повезана. Ако се појача ветар, ватра у сваком тренутку може одмах да се појави", упозорио је Јевтић.

Он је навео да су пожар, који на простору уз административну линију тиња већ десетак дана, гасили сами мештани околних села приручним и механичким средствима, довозећи воду тракторима у бурадима до линија ватре и гасећи пожар лопатама, а да косовске институције нису хтеле да реагују, иако је пожар таквих размера да се без цистерни и интервенције из ваздуха не може потпуно угасити.

Са истим пожаром који је у централну Србију у општине Бујановац и Врање прешао преко административне линије са Косова, и који се ширио у различитим правцима, већ десетак дана боре се и ватрогасне јединице у Врању и Бујановцу, а ватра је захватала и поља са неексплодираним убојним средствима где није било могуће његово гашење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи