Читај ми!

Србија у снегу

Ванредна ситуација у 31 општини. Разматра се могућност проглашења ванредне ситуације на територији целе Србије. Хладно време однело и седму жртву. Саобраћај се одвија отежано. Снег ће наставити да пада и током викенда.

19.48 - На магистралним и регионалним путним правцима на југу Србије због ледене кише која је почела да пада предвече, ситуација крајње критична.

17.54 -  Ледени талас и снежно невреме однело и седму жртву - 54. годишњег бескућника кога је полиција јутрос пронашла у центру Лебана.

17.28 - Отклоњен квар у топлани "Дунав", због којег је снабдевање грејањем и топлом водом у неким деловима Београда јутрос прекинуто.

17.16 - Штаб за ванредне ситуације у Краљеву у завејана подручја послао три тоне горива које је упутила Влада Србије.

13.45 - Проглашена ванредна ситуација и на територији општине Горњи Милановац, саопштено на конференцији за медије. 

12.56 - Штаб за ванредне ситуације општине Краљево прогласио ванредну ситуацију на територији целе општине, због великог снега и веома ниских температура. 

12.45 - Ужи центар Београда остао без грејања и топле воде због квара на топлани "Дунав". Екипе "Београдских топлана" раде на отклањању квара. 

Снег у већем делу Србије непрекидно пада од четвртка увече. Метеоролози кажу да ће, с краћим прекидима, падати и током викенда. Због снежних наноса и изузетно хладног времена у 31 општини проглашена је ванредна ситуација. Разматра се и могућност проглашења ванредне ситуације у целој Републици.

Од Божића до сада евакуисано је и спасено 147 људи, највише у петак - чак 23. Сектор МУП-а Србије за ванредне ситуације пратиће у нарединих 48 сати ситуацију у земљи због велике количине снежних падавина и затим ће, ако се утврди да је неопходно, донети одлуку о проглашењу ванредне ситуације на подручју целе земље.

На чишћењу снега ангажовано је око 400 припадника Војске Србије. Са 34 машине, Војска помаже у Сјеници, Новој Вароши, Босилеграду, Пријепољу, Бабушници, Ивањици, Малом Зворнику, Нишу, Блацу, Куршумлији, Прокупљу, Горњем Милановцу, Крушевцу, Краљеву, Панчеву, Пожаревцу и Београду.

Према речима начелника Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Звонимира Пешића војска се укључила у чишћење Београда.

Од јутрос је на београдским улицама дупло више војске која рашчишћава снег, равноправно на снежном минусу и младићи и девојке. Подједнако храбре биле су и девојке у цивилу, које су се одазвале позиву Скупштине града. Око хиљаду и по углавном младих људи поранило је по своју лопату и дневницу од 1.600 динара, за чишћење улица и тротоара.

Због пословног имиџа и због прописа који их на то обавезују, испред радњи, власници ревносно чисте снег. У Београду је ситација далеко боља него јуче.

У многим местима и осуђеници учествују у чишћењу градских улица од снега.

У читавој Србији на рашчишћавању је ангажовано 550 тешких машина, неке од њих су због недостатка нафте стале.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је отежан транспорт нафте у деловима Србије где због теретног саобраћаја транспорт нафте може да потраје и два до три дана.

У потрошњи струје сваки нови дан је рекордан, Дозволу Владе за интервентни увоз Електропривреда Србије увелико користи. Дневно на тај начин покрива 5 до 10 одсто потрошње. О рестрикцијама се не размишља.

"Надамо се да до њих неће доћи, ремонт је урађен квалитетно", каже Зоран Манасијевић, помоћник генералног директора ЕПС-а.

Хоће ли због снега, и званично читава Србија ући у ванредни начин живота , знаће се крајем викенда. У неколико градова општинске власти су већ донеле одлуку да ђаци од понедељка не иду у школу.

Штаб за ванредне ситуације Београда одлучиће сутра да ли ће у београдским школама од понедељка бити наставе.

Опрезна вожња

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић апеловао је на учеснике у саобраћају да "не седају за волан" ако немају зимску опрему да не би угрозили своје и туђе животе. Јовановић је рекао Танјугу да су у оваквим условима неопходне зимске гуме или се морају ставити ланци на летње пенуматике, ако на путу има снега и леда.

У Бајиној Башти и селима око Ваљева постоје проблеми с механизацијом. Воловска запрега негде је једини превоз, а мештанима понестаје хране. Да би дошли до хране неки становници ваљевског краја путују и по сат и по времена, а многи од њих су стари и болесни.

За борбу са снегом, Влада Србије одобрила је помоћ у енергентима за 31 општину и град, а за 15 општина новчану помоћ од 69 милиона 200 хиљада динара како би се решио и проблем механизације. Сектор за ванредне ситуације ће координирати преузимање горива од Републичке дирекције за робне резерве.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић апеловао је на учеснике у саобраћају да "не седају за волан" ако немају зимску опрему да не би угрозили своје и туђе животе. Јовановић је рекао Танјугу да су у оваквим условима неопходне зимске гуме или се морају ставити ланци на летње пенуматике, ако на путу има снега и леда.

Најтежа ситуација у општинама Сјеница, Ивањица, Пријепоље, Црна Трава и Сурдулица, где је снег дубок око два метра.

Осам особа које су биле заробљене у два комбија између две лавине на магистралном путу Пријепоље - Бијело Поље, код моста преко Лима у Точилову, евакуисано је касно синоћ.

Спасилачке екипе Сектора за ванредне ситуације МУП-а евакуисале су до сада 14 путника из два комбија, три путничка и једног теретног возила на магистралном путу Пријепоље-Бијело Поље, саопштила је полиција у Пријепољу, а повређених нема.

Снег успорава саобраћај у целој Србији, због расквашеног или утабаног снега на коловозима. Из Јавног предузећа "Путеви Србије", препоручују опрезну вожњу уз употребу зимских гума или ланаца.

Обуставити рад школа

Због снежног невремена и готово 17.000 ђака основних и средњих школа није било на настави. Министар просвете и науке Жарко Обрадовић препоручио је локалним самоуправама у Србији да обуставе рад у предшколским установама, основним и средњим школама до петка 10. фебруара.

У Београду, све комуналне екипе непрекидно су на терену. На појединим саобраћајницама има угаженог снега. Колапса синоћ није било, јер је интензитет саобраћаја био мањи.

Трамваји и тролејбуси данас не возе, а замениће их аутобуси. Војници и старешине из гарнизона Београд и данас ће чистити снег у центру главног града.

Из хитне помоћи апелују на грађане да без преке потребе не излазе на улице.

И поред даноноћног рада зимских служби, на коловозима првог приоритета има угаженог или исквашеног снега. Саобраћај се одвија отежано, саопштили су из Ауто-мото савеза Србије.

Због веома хладног времена и залеђених путева возачима се препоручје изузетно опрезна вожња уз обавезну употребу зимске опреме, држање одстојања и прилагођавање вожње условима на путу.

Возови поново саобраћају на релацији Београд - Бродарево и Бијело Поље - Београд пошто су екипе "Железница Србије" успеле да очисте од снега део пруге између Врбнице и Бродарева и успоставе нормалан саобраћај.

У Железницама Србије додају да се на свим осталим железничким правцима саобраћај одвија упркос проблемима са снегом и да су екипе тог предузећа спремне да реагују у случају било каквих проблема.