Читај ми!

Без царине за робу до 70 евра

Роба вредности до 70 евра убудуће се неће царинити приликом уласка у Србију, одлучила Влада. Продужен рок за достављање захтева за утврђивање власничких удела у предузећима чији су оснивачи из бивших југословенских република.

Влада Србије усвојила је Уредбу по којој се подиже лимит за ослобађење од плаћања царине на 70 евра.

"Лимит за ослобађање од царине приликом увоза купљене робе подиже се са 25 на 70 евра, док се лимит приликом увоза робе коју наши грађани примају бесплатно од физичких лица из иностранства подиже са 45 на 70 евра", рекао је шеф Канцеларије Владе за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић.

Таквом одлуком подстиче се коришћење међународних сервиса за плаћање преко Интернета, саопштено је из Владе.

Влада Србије донела је и одлуку да за шест месеци продужи важење Уредбе о заштити имовине делова предузећа чије је седиште у бившим југословенским републикама.

"Новом уредбом омогућено је да фирме из бивших југословенских република до краја марта подносе захтеве за решавање имовинских односа у предузећима у Србији", рекао је Михајловић.

До сада су две компаније из Словеније решиле статус власника у фирмама у Србији, а стигло је око десет предлога за решавање сувласништва из Хрватске и Словеније. У Србији има 150 предузећа чији су оснивачи из бивших југословенских република.

Усвојен је и Предлог закона о рударству којим ће бити повећана накнада за коришћење минералних сировина и побољшани услови за инвестиције.

Према том предлогу, накнада за вађење нафте и гаса биће повећана на седам одсто прихода од продаје, за руде метала на пет одсто, а накнада за угаљ биће повећана са један на три одсто прихода од продаје. Та рента је до сада била од један до три одсто прихода од продаје сировине.

Локалне самоуправе ће приход од рудне ренте моћи да троше само по посебним програмима - за побољшање услова живота и унапређење инфраструктуре тамо где се копа руда, а Министарство ће давати сагласност за те програме.

Ове године се очекује да приходи од рудне ренте буду 2,5 милијарди динара, а да ће 2012. године тај приход бити удвостручен.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво