Опомена из Брисела

Брисел прати одлуку о увођењу двојних акциза на нафтне деривате. Европска унија могла би да упути оштро упозорење Београду, јер сматра да су дискриминисане европске компаније и нарушен ССП. Влада спремна да промени Закон о акцизама.

Европска комисија пажљиво испитује проблем око увођења различитих акциза на домаће и увозне нафтне деривате у Србији, саопштила је Делегација ЕУ у Србији.

"Европска комисија ће о том питању убрзо разговарати са српским властима које су привржене томе да обезбеде спровођење примене Прелазног трговинског споразума Србије и ЕУ", наводи се у саопштењу Делегације ЕУ.

У саопштењу које је издато поводом питања медија да ли су двоструке акцизе у супротности са Споразумом о стабилизацији и придуживању Србије ЕУ није дат директан.

Како се истиче, Комисија придаје велики значај обавезама Прелазног трговинског споразума ЕУ и Србије како би се обезбедило предвидљиво економско окружење за све компаније и потрошаче.

У Бриселу кажу да су двојним акцизама дискриминисане европске компаније и нарушен Споразум о стабилизацији и придруживању.

У кабинету потпредседника Владе за европске интеграције Божидара Ђелића, раније је потврђено РТС-у да је због двојних акциза Србија неформално упозорена.

Ђелић каже да је због тога Министарство финансија упутило званични допис европској делегацији да Европа заузме и формалан став.

"Уколико Европа сматра да је да је на било који начин дошло до повреде Споразум о стабилизацији наша, Влада ће ускладити закон", рекао је Ђелић.

Влада преиспитује закон?

Скупштина Србије усвојила је недавно амандман СПС-а којим се акцизе на гориво НИС-а повећавају 30 пара, а за увозно гориво 4,8 динара.

Влада Србије је у међувремену саопштила да је спремна да покрене процес промене спорног Закона о акцизама, уколико се испостави да је он у супротности са европским директивама и ССП, преноси Танјуг.

У Министарству финансија за РТС раније данас су рекли да то Министарство није тражило измене акциза на гориво, већ је предлажући Закон о изменама Закона о акцизама предложило само измене акциза на цигарете, а да су акцизе на нафтне деривате биле посланички амандман СПС-а.

Председница Скупштине Славица Ђукић-Дејановић каже да ће грешка у вези са амандманом бити исправљена. "Када проценимо да смо направили погрешан корак, морамо то признати и направити корак назад", изјавила је председница парламента.

"То значи да они који много раде, а сложићемо се да Скупштина Србије много ради, може да направи, уз много тога што је позитивно, и по неку грешку, и ту грешку мора да исправи, императивно", рекла је председница Скупштине новинарима у парламенту.

Упитана када ће то бити исправљено, она је одговорила да ће се то десити кад се испуне формални услови.

"То би могло да се деси, кад се створе пословнички услови, односно кад најмање 84 посланика или Влада по хитном поступку предложи седницу, а после 1. марта то може бити и моја одлука, као председника Скупштине", рекла је Славица Ђукић-Дејановић.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво