"Имлек" ствара несташицу млека

Министар Саша Драгин оптужује "Имлек" да вештачки ствара несташицу млека. Субвенције су мале, узвраћа "Имлек". ПКБ најавио да би могао да отвори сопствену млекару, ако "Имлек" не буде прихватио да млеко откупљује по вишој цени од садашње.

Настављају се оптужбе у троуглу произвођач, највећи откупљивач и Министарство пољопривреде. Надлежни министар Саша Драгин оптужује "Имлек", који послује у оквиру "Салфорд групе", да вештачки ствара несташицу млека и да је монополиста.

Министар пољопривреде навео је и да "Салфорд" свуда у региону откупљује млеко по 28 евроценти, само у Србији по 25. "Имлек" узвраћа оптужбама да су субвенције које Министарство даје произвођачима мале и нередовне.

Решење је можда у најави највећег произвођача млека у Србији, пољопривредне корпорације Београд, ПКБ-а, да ће отворити своју млекару, ако "Имлек" не прихвати нови уговор о повећању откупне цене млека. У томе, кажу, имају подршку градоначелника.

ПКБ, као највећи произвођач млека у Србији, "Имлеку" просечно дневно испоручи 172.000 литара млека.

Генерални директор ПКБ-а Милан Вељовић објаснио је да су одмах пошто је Град Београд преузео ПКБ започели преговори са "Имлеком", са захтевом да се откупна цена млека повећа са 0,26 на 0,28 евра, додајући да је уговором прецизиран и механизам корекције цена у случају промене услова пословања на тржишту.

Вељовић је потврдио информацију коју су представници "Имлека" дали о државним субвенцијама произвођачима млека, наводећи да оне у БиХ и Црној Гори износе 11 евроценти, а у Хрватској 12 евроценти.

"У Србији држава даје субвенцију од 1,5 динар, односно 1,4 евроцента, али не за сво млеко које ПКБ произведе него само за три милиона литара по кварталу", навео је Вељовић.

Додао је да ПКБ квартално производи више од 15 милиона литара, што значи да је "реална субвенција коју ПКБ добија по литри испорученог млека мања од 0,25 евроценти, што је скоро 50 пута мање него што добијају произвођачи млека у малопре поменутим земљама".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се