Топлији станови, нижи рачуни

Попут Европе и Србија спрема енергетски пасош за зграде, па око милион станова чека обнову ради уштеде енергије. Убудуће, ако зграда не буде енергетски ефикасна не може добити употребну дозволу.

Од уштеде енергије у згради у Европи зависи и тржишна вредност стана. Ти подаци уписани су у eнергетски пасош који има сваки објекат, а он ће се ускоро издавати и у Србији. Од 1. јануара идуће године, већ у Београду, без тог докумета, неће кажу, бити промета некретнина нити употребних дозвола за нове зграде.

Бољом изолацијом и уградњом нове столарије у становима је зими топлије најмање пет степени, што смањује рачуне за струју и грејање око 15 одсто.

"У овом тренутку у Србији је спремно око милион станова за реконструкцију која се претежно односи на енергетску ефикасност. Са малим улагањима уштеде су огромне у милијардама", рекао је Горан Родић из Удружења грађевинара Привредне коморе Србије.

Рекострукција је неопходна јер је осим за нове зграде, енергетски пасош предвиђен и за старе. Банке већ нуде повољне кредите, а у Влади кажу да ће до септембра израдити правилнике о енергетски ефикасним објектима.

"Неће бити донет само један правилник то је нешто што је по први пут у једном закону о градњи и предвиђено у Републици Србији. Реч је о пет подзаконскоих аката којима се уређеује унапређење енергетске ефикасности у зградарству", рекла је помоћник министра просторног планирања Александра Дамњановић.

ЕУ прописала уштеду енергије

Европска унија од 2002. године прописује уштеду енергије у зградама које строго примењују земље чланице.

"Ти прописи захтевају да све новоизграђене зграде и објекти, добију дозволу само уз одговарајући енергетски сертификат. Дакле, свака нова зграда мора да испуни те захтеве, ако зграда није енергетски ефикасна не може добити употребну дозволу", рекао је италијански амбасадор у Србији Армандо Варикио.

Користе се нове технологије у производњи грађевиских материјала, електричне опреме и грејних уређаја. Наши грађевинари тврде да не заостају за светом и да све више зидају са еколошким материјалима. То су природни материјали на бази термичке заштите од глине, јуте и трске.

У склопу пројектне докуметације грађевинари ће морати да ураде и анализу енергетске ефикасности за објекат који граде. Енергетски пасош издаваће они који имају лиценцу Инжењерске коморе Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи