Нови руски "пенал" Минску

Русија за 60 одсто смањила испоруке гаса Белорусији, али поручује да се то неће одразити на снабдевање Европе. Председник Лукашенко прети обуставом транзита гаса. Белорусија платила гас за мај по траженој цени.

Испоруке руског гаса у Белорусију од јутрос су смањене за 60 одсто, док се транзит гаса кроз Белорусију у Европу реализује у предвиђеним количинама, изјавио је шеф руске гасне компаније Гаспрома Алексеј Милер.

Москва је од 21. јуна почела да смањује Белорусији дневне количине гаса због дуга Минска за ову годину од 192 милиона долара.

Испоруке руског гаса Белорусији су у понедељак смањење за 15 одсто, у уторак за још 15 одсто, а од данас су испоруке гаса на 40 одсто нормалног нивоа.

Милер је рекао је да је "добра вест" то што се транзит белоруског гаса одвија "у пуним количинама" и што потрошачи у Европи "немају никаквих проблема са испорукама".

У међувремену руски "Гаспром" је објавио да је белоруска компанија "Белтрансгас" платила гас испоручен у мају.

На рачуне холдинга пристигло је 260,13 милиона долара, колико је белоруска компанија обрачунала у складу са уговором за испоруке из децембра 2006. године.

Овим је белоруска страна признала да мора да плаћа гас по цени обрачунатој у складу са потписаним уговором. У исто време "Белтрансгас" је у обавези да хитно измири нагомилан дуг од почетка 2010. године у висини 192 милиона долара.

У Москви се наводи да Минск дугује око 250 милиона долара за преузети гас у протеклом месецу уколико се обрачун обави према цени од 150 долара за хиљаду кубних метара гаса, коју је како тврде руководиоци "Гаспрома", Белорусија самостално одредила".

Председник Белорусије Александар Лукашенко јуче је изјавио да ће Белорусија обуставити транзит гаса у Европу и затражио пребијање дугова Гаспрома за транзит гаса и Белорусије за искоришћени руски гас.

Шеф Европског парламента Јежи Бузек рекао је да је Европска унија спремна да пошаље посматраче како би пратили ситуацију са испорукама руског гаса европским потрошачима кроз Белорусију, али је указао да ЕУ нема намеру да се меша у тај гасни спор.  Он је рекао да су смањене испоруке гаса већ осетили потрошачи у Литванији и источној Немачкој. 

Руски министар енергетике Сергеј Шматко је указао да ће се у случају потребе договорити излазак независних посматрача у Европи који би утврдили да ли се из количина намењених европским потрошачима недозвољено узима овај енергент, али је додао да такви кораци за сада нису потребни.

Саветник министра Шматка, Ирина Јесипова изјавила је данас да министарство нема информацију да су испоруке гаса за Европу смањене на територији Белорусије.

број коментара 0 Пошаљи коментар