Конфликт Москве и Минска

Председник Белорусије Александар Лукашенко наложио да се обустави транзит руског гаса за Европу кроз ту земљу, пошто је "Гаспром", због неисплаћеног дуга, смањио Белорусији испоруке гаса за 30 одсто.

Пошто је руски "Гаспром" смањио Белорусији испоруке гаса за 30 одсто због дуга, председник Белорусије Александар Лукашенко наложио је да се обустави транзит руског гаса за Европу кроз ту земљу.

"Гаспром од спора прави гасни рат", оценио је Лукашенко, додајући да гас нећи ићи у Европу преко Белорусије све док "Гаспром" не плати дуг за транзит.

Председник управног одбора руског концерна Алексеј Милер образложио је смањене испоруке гаса чињеницом да Минск у протекла 24 сата није предузео никакве кораке на измиривању дуга за увезен руски гас, који се процењује на безмало 200 милиона долара.

Министарство енеретике Белорусије је синоћ објавило да ће компанија "Белтрансгас" до 23. јуна у потпуности платити гас добијен у мају, док ће дуг од 187 милиона долара измирити до 5. јула.

Минск, међутим, очекује да "Гаспром" прво измири своје обавезе за транзит гаса преко белоруске територије.

Званични представник "Гаспрома" Сергеј Купријанов је раније изјавио да је "Гаспром" јутрос добио писмо вице-премијера Белорусије Владимира Семашка, у коме се најављује да ће у случају даљег смањења испорука, Белорусија почети да узима одређене количине енергента који Русија извози гасоводом преко њене територије, "како би задовољила потребе белоруске привреде".

Уколико Белорусија почне да захвата гас из количина намењених извозу, "Гаспром" ће учинити све да европски потрошачи не буду оштећени, изјавио је за новинаре генерални директор "Гаспром експорта" Александар Медведев.

"Припремили смо план за случај да се белоруска страна ипак одлучи да прекрши своје транзитне обавезе и посегне за гасом који је намењен европским потрошачима и учинићемо све што од нас зависи, могуће и немогуће, да европски потрошачи не буду оштећени", истакао је Медведев.

Медведев је истакао да Белорусија за испоручени гас дугује 192 милиона долара.

"У случају да Минск не предузме никакве реалне кораке ка решавању проблема, 'Гаспорм' ће и сутра наставити са смањењем испорука", упозорио је.

Преко Белорусије у Европу одлази око 20 одсто руског гаса и обуставом би било оштећено око шест одсто европских потрошача, пре свега у Литванији, Немачкој и Пољској.

Европска комисија сазвала је хитан састанак због гасног конфликта Русије и Белорусије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи