Смањена испорука гаса Белорусији

Због неплаћеног дуга од 192 милиона долара, руски "Гаспром" увео ограничење у испоруци гаса Белорусији. Ограничење је почело смањењем од 15 одсто, да би се постепено дошло на ниво од 85 одсто, што је "пропорционално висини дуга".

Русија је почела да смањује испоруке гаса Белорусији, због неплаћених дугова. Истовремено, "Гаспром" преговара са белоруским званичницима о цени и плаћању текућих испорука.

Европа се нада да се спор неће одразити на испоруке гаса европским потрошачима. Од јутрос, Белорусија добија 15 одсто мање гаса од Русије, уз најаву да ће се ограничење испоруке повећати на чак 85 одсто.

Ову одлуку је донео руски председник Дмитриј Медведев после разговора са првим човеком "Гаспрома" Алексејем Милером, који је председника известио да су преговори са Белорусијом завршени без резултата, да Белорусија признаје дуг за гас, али предлаже отплату у возилима, опреми и другој роби.

"Исплата ће бити по уговору, у валути. Гаспром неће прихватити ништа друго. Нема плаћања у колачима, путеру, сиру или палачинкама. Примићемо само новац. Наши белоруски партнери морају да то схвате", председник Русије Дмитриј Медведев.

Белорусија већ дугује скоро 192 милиона долара за гас, а "Гаспром" прогнозира да ће се до краја године тај дуг попети на 500 милиона.

У сличном спору између Русије и Украјине чула се тврдња да Русија мора да буде попустљива јер зависи од извоза у Европу.

"Од јануара 2014. цена гаса на руском тржишту биће иста као и извозна цена. То значи да ће руско тржиште бити најпривлачније за домаће произвођаче. Руско тржиште троши двоструко више гаса него Европа. Кад изједначимо цене, "Гаспром" ће у Русији добити двоструко веће тржиште него што је то Европа", каже Алексеј Милер, извршни директор "Гаспрома".

Руска страна је обавестила званичну Европу о смањењу испоруке гаса Белорусији по такозваном "споразуму раног упозорења". Европа каже да пажљиво прати ток преговора Русије и Белорусије, и очекује да се тај спор ни на који начин не одрази на испоруке гаса европским потрошачима, јер преко белоруске територије тече петина руског извоза у Европу.

Према уговору, Белорусија треба ове године да плаћа руски гас по цени од 169 долара за хиљаду кубних метара гаса, али за сада, по својој одлуци, плаћа по старој цени од 150 долара. Због те разлике се и појавио дуг од 192 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи