Сајам технике у Београду

Oтворен Међународни сајам технике и техничких достигућа, који ће трајати до 15. маја. На сајму учествује 700 излагача из 23 земље.

Декан Машинског факултета у Београду Милорад Милованчевић отворио је на Београдском сајму 54. међународни сајам технике и техничких достигнућа, на којем учествује 700 излагача из 23 земље.

"Постаните инжењери, јер без тога нема напретка у будућности", поручио је Милованчевић младима који бирају занимање, подсетивши да је пре 137 година у Србији донета одлука да се почне са изградњом железнице и да је тада у српско школство уведен предмет наука о машинама.

Милованчевић је рекао да Србија и данас треба да се окрене образовању младих и да на тој путањи тражи реалну шансу за бућност, наглашавајући да је све што припада свету технике, а изложено је на сајму, један од услова за успешан рад и развој наше земље у будућности.

Централно место овогодишњег сајма је Хала један, у којој је представљена компјутерски интегрисана фабрика 21. века, која обједињује аутоматизацију, комуникацију, управљачке системе и софтвере.

У тој хали је приметна апсолутна доминација иностраних фирми, а наших предузећа која се баве машинама са нумеричким управљењем готово уопште и да нема - нађе се само по нека, углавном заступник иностране фирме.

Један од ретких изузетака је робот новосадске фирме ИЦМ, који је био представљен и на претходним сајмовима.

С друге стране, на сајму су присутни наши људи који раде у иностранству, као што је Гојко Ристић из Шведске, који је представио машину која сече метал воденим млазом под великим притиском и на тај начин може да исече чак и минијатурне комаде.

У Хали два представљени су новитети из области енергетике и расвете, у Хали четири климатизација, грејање и хлађење, а у Хали три процесна техника.

У истој хали организоване су и националне изложбе Русије, Чешке, Словачке, немачке регије Хесен, Мађарске, Словеније и Хрватске.

Излагачи су представили укупно 140 новитета, од којих ће најуспешнији бити награђени паризнањем "Корак у будућост".

У оквиру сајам сутра ће бити одржан научно-стручни скуп "Информатика", који ће бити посвећен новим трендовима у развоју информационих система.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво