Сајам технике у Београду

Oтворен Међународни сајам технике и техничких достигућа, који ће трајати до 15. маја. На сајму учествује 700 излагача из 23 земље.

Декан Машинског факултета у Београду Милорад Милованчевић отворио је на Београдском сајму 54. међународни сајам технике и техничких достигнућа, на којем учествује 700 излагача из 23 земље.

"Постаните инжењери, јер без тога нема напретка у будућности", поручио је Милованчевић младима који бирају занимање, подсетивши да је пре 137 година у Србији донета одлука да се почне са изградњом железнице и да је тада у српско школство уведен предмет наука о машинама.

Милованчевић је рекао да Србија и данас треба да се окрене образовању младих и да на тој путањи тражи реалну шансу за бућност, наглашавајући да је све што припада свету технике, а изложено је на сајму, један од услова за успешан рад и развој наше земље у будућности.

Централно место овогодишњег сајма је Хала један, у којој је представљена компјутерски интегрисана фабрика 21. века, која обједињује аутоматизацију, комуникацију, управљачке системе и софтвере.

У тој хали је приметна апсолутна доминација иностраних фирми, а наших предузећа која се баве машинама са нумеричким управљењем готово уопште и да нема - нађе се само по нека, углавном заступник иностране фирме.

Један од ретких изузетака је робот новосадске фирме ИЦМ, који је био представљен и на претходним сајмовима.

С друге стране, на сајму су присутни наши људи који раде у иностранству, као што је Гојко Ристић из Шведске, који је представио машину која сече метал воденим млазом под великим притиском и на тај начин може да исече чак и минијатурне комаде.

У Хали два представљени су новитети из области енергетике и расвете, у Хали четири климатизација, грејање и хлађење, а у Хали три процесна техника.

У истој хали организоване су и националне изложбе Русије, Чешке, Словачке, немачке регије Хесен, Мађарске, Словеније и Хрватске.

Излагачи су представили укупно 140 новитета, од којих ће најуспешнији бити награђени паризнањем "Корак у будућост".

У оквиру сајам сутра ће бити одржан научно-стручни скуп "Информатика", који ће бити посвећен новим трендовима у развоју информационих система.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. мај 2010, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

mnogo je, bre.

Sajam tehnike je nesto sto treba videti svakog koga zanima,ali je skupo za nekoga iz unutrasnjosti.Kada na cenu karte dodate cene prevoza,parkinga,hrane i pica(jer ne mozete ceo dan da trpite gladn i zedni)sve je to malo mnogo.Tako da izgleda da ce ovaj sajam videti oni koji imaju para i oni iz Beograda.Zbog cega onda nemoze da se napravi prezentacija sajma na internetu da i oni koji ne mogu da ga posete imaju uvid u desavanja.To bi bilo poseceno kao isam sajam vereujem.

(четвртак, 13. мај 2010, 11:13) - Nikolam [нерегистровани]

Skupe karte za sajam

Slažem se da visoke cene karata odbijaju posetioce.
Ja bih vrlo rado pogledao šta ima novo u svetu tehnike, dostignuća a posebno informatike i računara.
Ali po svemu sudeći sajam je "očišćen" od bilo kakvog normalnijeg sveta i svodi se na to da se tu pojavljuju samo B2B (oni koji nude usluge i proizvode drugim firmama) tako da sajam nije dovoljno iskorišćenog prostora jer je mnogo manje firmi nego što bi trebalo da bude i koliko je bivalo nekada na sajmu.

(среда, 12. мај 2010, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

žabe i babe

Tačno je da ni jedna struka osim inženjerske nije poboljšala kvalitet života.Ne treba se zadovoljit postignitim, jer kada se vidi neko ostvarenje, imate novu ili unapredite postojeću ideju-proizvod.Kod nas je u zadnje vreme sve devalvirano. Odluka da se nešto novo ne vidi zbog cene karte je smešno i dva sajma po sadržaju neuporediva.Deca nam završavaju fakultete bez perspektive a tehnički fakulteti nemaju studente. Nemamo ni zanate, pa gde to vodi. Ko će sutra popravljati pokvarenu tehniku i dr. niko ne brine. Kada dođemo u tu situaciju koga kriviti. Zemlja sa znatnim stručnim resursima juče, sutra neće imati ko da nasledi. Gde to idemo, da li je to propast!!!

(уторак, 11. мај 2010, 14:29) - anonymous [нерегистровани]

postoje ocigledne razlike

sajam knjiga je posecen od strane sirokih narodnih masa, mnogi od njih su deca, penzioneri, nezaposleni...dok je ljudi iz sveta tehnike relativno malo, a sa visokim prosecnim prihodima. kupovna moc je dakle jedna razlika. sa druge strane, za odrzavanje slicnog prostora tokom sajma, prihod od ulaznica za sajam tehnike je verovatno i dalje mnogo manji, tako da bi cena matematicki trebalo da je visa.

(уторак, 11. мај 2010, 10:22) - igorbgd [нерегистровани]

cena karte 500 din

Može li neko da mi objasni zbogčega je cena karte za Sajam tehnike 500 dinara, čime se on razlikuje od Sajma knjiga gde je cena ulaznice 250 dinara?
Nekada sam redovno išao na ovaj sajam ali poslednje tri godine od kada je cena karte skoro duplo skuplja od ostalih sajamskih događanja izbegavam ovu manifestaciju iako sam iz sveta tehnike.