БиХ лежи на нафти?

Недавне информације да Босна и Херцеговина лежи на нафти, поново иницирало трагање за налазиштима. Истраживања показују да се велике резерве крију на подручју Мостара, Стоца, Невесиња и Гацка. Истраживања почела и у Србији.

Све земље покушавају да обезбеде енергетску безбедност и независност. Велики новац улаже се посебно у истраживање нафте и гаса. Недавне информације да Босна и Херцеговина лежи на нафти, поново је иницирало трагање за налазиштима. Процењује се да на тим просторима има нафте за наредних 50 година.

Истраживања на новим локацијама почела су и у нашој земљи. Слике нафтних поља могле би за коју годину дана да постану стварност и честа слика како у целој Босни и Херцеговини, тако и у Србији.

Последње деценије прошлог века, америчке и бртитанске компаније истраживале су да ли има нафте и гаса на простору БиХ. Рат је прекинуо посао али остали су резултати.

Професор Душан Даниловић са Рударско-геолошког факултета каже да су на простору БиХ вођена бројна истраживања и лоцирано је око 70 потецијалних налазишта.

Истраживања показују да се велике резерве нафте, процењене на око 500 милиона тона, крију на подручју Мостара, Стоца, Невесиња и Гацка.

У Републици Српској посебно истичу четири потецијална налазишта, два у Посавини и по једно на подручју Лопара и Тузле.

Помоћнок министра рударства Републике Српске Борислав Адамовић каже да потенцијалне резерве износе скоро 300 милиона тона, а доказане резерве на основу досадашњих истраживања су 50 милиона барела.

Вредност налазишта 30 милијарди долара

Стручњаци кажу да је нафта на дубини од две до шест хиљада метара. Према актуелној берзанској цени, та нафта вреди око 30 милијарди долара.

У БиХ озбиљно раде на наставку истраживања, за која су заинтересоване светске нафтне копаније.

Према речима Адамивића, истраживања захтевају спровођење процедуре у складу са законом о концесијама и законом о геолошким истраживањима.

"Нафтна индустрија Републике Српске сада Рафинерија нафте Брод има одобрење за истраживање на целој територији РС до 2011. године. Када истекне тај рок онда ћемо видети на који начин ћемо додељивати концесије за истразивање и експлоатацију нафте", каже Адамовић.

НИС се већ припрема јер је са руском компанијом Нафтегазинкор недавно потписао споразум о заједничким геолошким истраживањима на том простору.

Иначе, НИС је почетком марта почео истраживања и у Србији у околини Чачка. Има ли нафте провераваће се на потезу, Ариље-Неготин, дугом 600 километара. А где има нафте, има и гаса.

Према речима Даниловића постоје и резерве које још нису искоришћене јужно од Саве и Дунава.

Домаћом производњом нафте, углавном у Војводини, Србија покрива 18 осто потреба. Проблем наше земље је управо мала истраженост, чак на 65 одсто простора није било никаквих истраживања.

Стручњаци подсећају да су процењене резерве нафте у Србији између 100 и 200 милиона тона.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво