Штедљиве сијалице

Једну обичну сијалицу од 100 вати замењује штедљива од само 23 вата, а корист је вишеструка. Када би сва српска домаћинства заменила само по две обичне сијалице штедљивим, уштедило би се струје, колико производи један блок од 480 мегавата.

Како би смањили загађење природе и претерану потрошњу струје од прошлог септембра, у земљама Европске уније почела је замена обичних сијалица.

Њихово коришћење биће потпуно забрањено до 2012, а у Русији до 2014. године.

Једну обичну сијалицу од 100 вати замењује штедљива од само 23 вата, а корист је вишеструка.

Бојан Ковачић, в.д. директора Агенције за енергетску ефикасност каже да је снага штедљивих сијалица номинално смањена пет пута, али да је њихов век 10 пута дужи.

"Оне јесу нешто скупље, мада им се и цена сада смањује, али у економском смислу не треба рачунати само цену производа већ и цену оног сто она произведе, а то се види на рачуну за струју", рекао је Ковачевић.

Када би сва српска домаћинства заменила само по две обичне сијалице штедљивим, уштедило би се много струје, колико производи један блок од 480 мегавата.

У Влади кажу да се већ ради на обезбеђењу 18 милиона евра, колико нам треба за тај посао.

Министарство рударства и енргетике изменама и допунама закона о енергетици предвидело је оснивање фонда за енергетску ефикасност.

"Тај фонд ће подржавати разне пројекте енергетске ефикасности између осталог и замену обичних сијалица са високо енергетски штедљивим сијалицама", рекао је Милан Будимир из Министарства енергетике.

Потрошаћи се све чешће одлучују за осветљење које штеди енергију, па се произвођачи сијалица прилагођавају захтевима тржишта.

"Када говоримо о продаји компактних фло сијалица које су у нашем говору познатије као штедљиве, чак и у 2009 години, коју је обележила глобална економска криза у Србији смо остварили раст продаје од 17 одсто", рекао је Александар Васовић, представник "Филипса" у Београду.

У припреми је и закон о рационалној потрошњи енергије, јер нас на то обавезују Национални план евроинтеграција и Уговор о енергетској заједници.

За почетак бар једну сијалицу замените штедљивом. Гасите светла у просторијама у којима не боравите, тако штедите струју, али и новац и чувате природу.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво