Обама потврдио договор "Фијата" и "Крајслера"

Амерички "Крајслер" прогласиће привремено банкротство и извршити реорганизацију како би постигао договор са италијанским "Фијатом", рекао Барак Обама. Договором две компаније биће смањен број дилера, али краткорочно не би требало да дође до отпуштања радника.

Председник САД Барак Обама рекао је да ће америчка аутомобилска компанија "Крајслер" прогласити привремено банкротство, како би извршила реорганизацију, неопходну да би се постигао договор са италијанским "Фијатом", пренела је агенција Ројтерс.

Обама је рекао да ће се "Крајслер" банкротство прогласити у складу са Чланом 11 Закона о банкротству, јер компанија није успела да се договори са повериоцима о отпису дугова, како би договор са "Фијатом" био могућ.

Бела кућа је навела да је "радила напорно да се ово не деси", али да није било воље од стране фондова да се отпишу дугови "Крајслера", додавши да би цео поступак требало да траје између 30 и 60 дана.

"Драго ми је да објавим да су 'Крајслер' и 'Фијат' склопили партнерство које има велике шансе на успех", изјавио је амерички председник Барак Обама.

"Партнерство ће 'Крајслеру' дати не само шансу да опстане, већ и да напредује у глобалној ауто индустрији", истакао је Обама.

Удруживањем "Крајслера" са "Фијатом" биће формиран шести по величини светски произвођача аутомобила, пренела је агенција Ројтерс.

"Фијат" ће унети у заједничку компанију "милијарде долара" вредну технологију, како би помогао "Крајслеру" да у фабрикама у САД производи енергетски ефикаснија возила, а уз то ће имати право да изабере три директора "Крајслера".

Упркос интензивним преговорима током неколико последњих седмица, "Крајслер" није успео да добије пуну подршку својих кредитора како би избегао прво банкротство међу великим америчким произвођачима аутомобила.

"Фијат" би могао постати већински власник "Крајслера" након што отплати владине зајмове, пренео је Ројтерс.

Проглашење банкротства уздрмаће целокупну аутоиндустрију укључујући "Крајслерове" ривале, испоручиоце делова, дилере и стотине хиљада оних који живе од рада у том сектору.

У оквиру тог банкрота, америчка влада ће обезбедити до 3,5 милијарде долара за финансирање пословања компаније док траје процес банкротства и до 4,5 милијарди долара за финансирање реорганизације.

Банкротство "Крајслера" није спречило његово удруживање с "Фијатом" које ће комбинованој групацији омогућити продају од око 4,16 милиона возила годишње. Заједничка компанија би временом требало да смањи број дилера, али краткорочно не би требало да дође до отпуштања радника.

Према договору, "Фијат" би требало да постане власник око 20 одсто деоница "Крајслера".

Партнерство "Крајслера" и "Фијата" питање опстанка

За "Крајслер" је партнерство са "Фијатом" питање опстанка. Међутим, договор са Италијанима није једини услов који америчка компанија треба да испуни да би преживела.

Када се, суочено са пропашћу компаније, руководство "Крајслера" обратило америчкој влади за помоћ, администрација председника Барака Обаме је одговорила потврдно, али уз одређене услове.

"Крајслер" ће добити помоћ државе ако изврши озбиљне промене у својој структури, реши проблем великих дугова и нађе партнера од кога ће преузети технологију за производњу мањих возила, јер велика, са великом протрошњом, која сада производи, једноставно немају прођу".

Аналитичар Би-Би-Си-а Тео Легет оценио је раније да ће договора са "Фијатом" највероватније бити, али да је питање да ли ће бити постигнут у року који је одредила америчка влада.

"Крајслер" је, уз посредовање Владе, постигао договор са великим инвестиционим банкама, којима је дуговао око седам милијарди долара. Око пет милијарди дуга је отписано. Постигнут је и договор са синдикатима.

Међутим, компанија није успела да се договори са још око 40 инвестиционих фондова којима дугује мање новца. Компанија ће, према мишљењу Легета, покушати на суду да примора "тврдоглаве" кредиторе да попусте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво