Проширен Споразум о слободној трговини

Србија и Русија потписале протокол о проширењу Споразума о слободној трговини две земље, који обухвата бесцарински режим за 95 одсто производа. Лекови, месо и месне прерађевине, кондиторски производи и пиво, слад, вино, у оба правца, имаће само један одсто царине. Протокол је одмах ступио на снагу.

Заменик премијера Србије Ивица Дачић и министар за ванредне ситуације Русије Сергеј Шојгу потписали су протокол којим се проширује Споразум о слободној трговини две земље. Протокол је одмах ступио на снагу.

Дачић је рекао да се сада на режиму слободне трговине налази 95 одсто производа, али да режим не обухвата аутомобиле. Преговори о одређивању квота за бесцарински извоз аутомобила из Србије и Русије биће настављени у наредним месецима.

Потпредседник српске владе истакао је да је Руска Федерација главни спољнотрговински партнер Србије и да је прошле године размена била око четири милијарде долара, што је за једну милијарду долара више него у 2007. години.

Додатно је либерализован извоз свих лекова, кланичних производа, кондиторских производа и вина, а Протокол обухвата и укидање царине на фрижидере, замрзиваче и остале уређаје за хлађење.

У режиму слободне трговине сада су и машине за прање и сушење, неке врсте тепиха, дрвени канцеларијски намештај, сви сапуни, тканине од влачене вуне, вреће за спавање, мадраци, постељине, сок од јабуке и пиво од слада.

Из режима слободне трговине и након проширења Споразума изузети су, осим аутомобила, шећер, месо, цигарете, дрвени намештај осим канцеларијског, глукозни сируп, неденатурисани етил алкохол, пенушаво вино, предива и тканине од памука, неке ваздушне пумпе, трактори, регистар касе, телевизори и монитори.

Ексклузиван и јединствен протокол 

Србија је Споразум о слободној трговини са Русијом потписала 2000. године.

Министар за ванредне ситуација Русије је истакао да се не може дозволити да стране аутокомпаније направе коридор кроз Србију, да би бесцарински извозиле возила на руско тржиште.

Шојгу је рекао да је протокол ексклузиван и јединствен чиме ће омогућити Србији проширење економске сарадње јер је Русија са 4 милијарде доалара најзначајнији спољнотрговински партнер Србији. 

Шојгу каже да је овај споразум одговор на светску економску кризу.

"Ускоро могу да најавим и долазак још једне руске банке Гаспромњефт банке, која ће помоћи поспешивање економске сарадње. Ова сарадња је двосмерна улица и ја позивам и ваше банке и фирме да буду присутне више у Русији", рекао је Шојгу.

Руски министар сматра да може да се разговара о извозу Икарбусових аутобуса на руско тржиште.

На питање о извозу Фијатових аутомобила у Русију, Шојгу је упитао која је разлика између Фијата, Хонде или Хјундаија.

Шојгу са пословодством НИС-а 

Сергеј Шојгу разматрао је са представницима власти Србије резултате рада Нафтне индустрије Србије за 2008. године, саопштила је та компанија, чији је већински власник Гаспромњефт.

Како се наводи у саопштењу, на састанцима, којима је присуствовало и пословодство НИС-а, било је речи и о формирању цена нафтих деривата и о реализацији програма враћања дугова.

"Влада Србије и Гаспромнефт имају исти циљ, а то је повећање ефикасности пословања НИС-а и увођење компаније у ранг лидера на енергетском тржишту југоисточне Европе", изјавио је председник Извршног одбора Гаспромњефта Александар Дјуков, који је и заменик председника Скупштине НИС-а. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 04. апр 2009, 07:12) - anonymous [нерегистровани]

Hvala braco Rusi

Na kraju ni demokrate nemaju kud, nego moraju da se okrenu braci Rusima jer sa druge strane nema nikakvih korisnih koraka za Srbiju nego samo uslovljavanja, obecanja i krediti koje nikada necemo otplatiti, Rusi nam jedini cine konkretne ustupke.Sto se tice Fijata i dalje tvrdim da je mnogo pametniji korak bio da smo Zastavu prodali kineskom WAP-u koji je buducnost, a ne Fijatu koji je pred bankrotstvom i polako zatvara fabrike po svetu.
Juce sam procitao clanak ovde u Australiji od Goldman Sax americke kompanije koja se bavi finansijama i tvrde da ce za 30 godina vodece ekonomske sile u svetu biti Rusija,KIna i Indija, tako da u buducnosti nam mozda i svane ako budemo igrali pametno!!! :)

(субота, 04. апр 2009, 03:24) - anonymous [нерегистровани]

Bolje je sa EU

Sve u svemu: zamazivanje ociju. Bilo bi mnogo bolje da se pozabavimo pristupnim fondovima za EU.

(субота, 04. апр 2009, 01:37) - anonymous [нерегистровани]

Fiat

Kako li ce se samo radnici "Zastave",a i ceo Kragujevac,"obradovati" ovoj vesti i "bratskoj podrsci"!A vec su bili ubedjeni da ce "morati" ponovo da rade i zive kao nekad...

(петак, 03. апр 2009, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

Nije loše, ali...

Iako je teško sagledati sve posledice ovog dogovora, svakako da ovako nešto nije loše po Srbiju. Jedino što me muči u tome je što liči kao da nas je Evropa, namerno ili ne, gurnula ka Rusiji. Ne kažem da je to loše ispalo, nego da je poteklo iz istorijske uslovljenosti. Iskreno ne znam šta je Evropa mislila, da ovo ne može da se desi. Ubeđen sam da joj ovo sa Rusijom i nama nimalo ne odgovara. (Da im je trebala stabilnija Srbija ne bi onako stamanili celu privredu pre deset godina tokom bombardovanja.)

(петак, 03. апр 2009, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

Fiat

Auh,.. Ovim je Mladjan Dinkic totalno zakopan, i on i njegov "posao stoleca" sa Fijatom. Министар за ванредне ситуација Русије је истакао да се не може дозволити да стране аутокомпаније направе коридор кроз Србију, да би бесцарински извозиле возила на руско тржиште.