Читај ми!

Почео "Српски Давос" – отпорност економије у неизвесним временима главна тема форума на Копаонику

На Копаонику је почео јубиларни 30. Бизнис форум у организацији Савеза економиста. Главна тема Форума је "Отпорност економије у неизвесним временима, кључни изазови за Србију и Западни Балкан". Чини се да су се европска и српска економија донекле стабилизовале након прошлогодишњег шока, каже за РТС Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије.

"Српски Давос" је годинама највећи и најзначајнији догађај у региону који окупља економисте, финансијске стручњаке, привреднике, политичаре.

Одавно се учесници не баве само макроекономским питањима, већ и другим веома значајним темама, као што су дигитализација, четврта индустријска револуција, образовање, култура, здравство, родна равноправност.

Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије напомиње да је овогодишњи форум јубиларни, тридесети, и да је присутан велики број специјалних гостију.

"Сутра ће се скупу обратити господин Индермит Гил, који је главни економиста Светске банке групе и старији потпредседник те институције. Имаћемо учешће и господина Насера Абдула Лоте, који је главни човек задужен за развој конкурентности у Уједињеним Арапским Емиратима. Такође, један од учесника ће бити и Донал Мекгетигем, нови шеф ММФ-а за Србију", навео је Влаховић.

Такође, ту ће бити и српски званичници. "Сутра ће, након поздравне речи, Форум отворити Јоргованка Табаковић, гувернерка Народне банке Србије. Последњег дана ће се обратити председница Владе Ана Брнабић. Учествоваће сви министри из економског дела Владе", додаје Влаховић.

Велики број гостију, како је истакао, долази из региона.

"Ту смо посебно поносни, с обзиром на то да је Копаоник бизнис форум одавно превазишао националне границе", нагласио је Влаховић.

Овогодишња централна тема, наводи, јесте "Отпорност економије у неизвесним временима, кључни изазови за Србију и Западни Балкан".

"Чини се да се европска, а и наша економија, донекле стабилизовала након прошлогодишњег шока", истакао је Влаховић.

Павловић: Ако се склони енергетски сектор, дефицит је минималан

Ако се изузму проблеми у енергетском сектору, буџет је прилично стабилан, оцењује председник Фискалног савета Павле Петровић.

"Имамо сад стендбај аранжман са ММФ-ом, што значи да је то сад доста чврсто. Узећемо ове године од њих приближно две милијарде евра. Према томе, дисциплина је знатно већа. Тако да ако се склони енергетски сектор, дефицит је минималан", истиче Петровић.

"Велика отпуштања у ИТ гигантима не треба стављати у контекст нашег тржишта" 

Прошле године забележен је рекордан извоз ИКТ услуга. Једна ИТ компанија плаћа програмере и до 17 хиљада евра.

"Оно што се дешава на америчком тржишту, велика отпуштања у ИТ гигантима, не треба стављати у контекст нашег тржишта, јер је другачије. Пре свега, ми се бавимо ИТ сервисима и наша највећа вредност су људи", објашњава Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе Дигитална Србија.

Стартап компаније су у прошлој години креирале 2.000 радних места, а очекује се да ове године у тим компанијама посао нађе и до 3.000 радника.

Представљен је и Индекс корпоративне репутације - иновација на српском тржишту.

"Захваљујући индексу репутације знамо и услед чега је нечија оцена - репутација висока или ниска, мерење репутације пружа изванредан и информативан, аналитичики увид на основу кога је могуће креирати стратегије, акције и мере у циљу јачања компаније и читавог сектора", каже Милош Бешић, консултант из "Нинамедије".

Копаоник бизнис форум почео је сећањем на Зорана Ђинђића, убијеног пре 20 година. Наредних дана за 1.500 учесника биће организовано 34 панела.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво