Читај ми!

Енергентика као систем спојених судова – преливање цена и страх од следеће зиме

Рат у Украјини коренито je променио светско енергетско тржиште. Анализе упозоравају - 2023. биће тежа од прошле. Лидер за енергетику у Дилојту Жељко Марковић каже да морамо бити спремни за најгори сценарио, а нека буде као и ове зиме, немамо ништа против.

Директна последица руско-украјинског сукоба је - светска енергетска криза. Највише трпи европско енергетско тржиште јер је зависило од руског гаса и нафте. 2022. остаће убележена и по рекордним ценама свих енергента. Дугорочно гледано - стручне анализе указују на неизвесност снабдевања гасом и струјом и то, пре свега, европских потрошача.

Лидер за енергетику у Дилојту Жељко Марковић рекао је да су процене пре зимске сезоне  показивале да ће бити проблема са снабдевањем електричном енергијом у земљама попут Француиске, али је тај сценарио избегнуто због топлог времена.

Европска унија тврди да је зависност од руског гаса успела са 40 посто да смањи на девет посто.

Марковић каже да је неки део испорука из Русије надомештен течним гасом из Америке, али да и даље постоји велики ризик од несташица.

"Направљене су уштеде током зиме захваљајући топлој зими. Направљене су уштеде. Финска је уштедела чак 48 одсто, то је било и због високих цена али и због топлог времена", каже Марковић.

Брисел је увео оштре енергетске санкције - прво ембарго на руски угаљ, затим нафту и деривате и ограничио цене. Ипак, још нема ембарга на руски гас, само је ограничена цена и прошле недеље се одустало од ембарга на нуклерну руску енергију.

Марковић каже да се санкције уводе где могу да се замене другим изворима, а и даље нису уведене санкције на гас.

"Цене свих енергената прошле године достигле су историјске максимуме. Повећање цена се прелива и са једних на друге енергенте. Електрична енергија се користи у производњи пелета па је логично да ако поскупи струја да ће поскупети и пелет", напоменуо је лидер за енергетику у Дилојту.

Према његовим речима, када смо изашли из прошле зиме имали смо незапамћену сушу, цена је на високом нивоу и током лета, дошло је до значајног смањења потрошње и то је оборило цену електричне енергију.

Ипак "Међународна агенција за енергетику" пре неки дан је упозорила на несташице енергената следеће зиме.

"Ово је дато под претпоставком да неће бити испорука гаса из Русије и да ће бити хладнија зима од ове. Сада се гледа како би се то надоместило. Али тешка је ситуција. Ми морамо бити спремни за најгори сценарио, а нека буде као и ове зиме, немамо ништа против", каже Марковић.

Када је реч о Србији, каже да је припрема рађена, имали смо поред складишта у Банатском двору и складиште у Мађарској, а било је уштеда и електричне енергије, а поред тога и време је допринело.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво