Читај ми!

ЕЦБ још једном повећала референтну каматну стопу

Европска централна банка (ЕЦБ) подигла је референтну каматну стопу за пола процентног поена и најавила ново повећање у марту.

Иза овог значајног повећања каматне стопе стоји циљ ЕЦБ да се обузда висока инфлација у време када европска економија успорава.

Европска централна банка је подигла стопу коју плаћа на банкарске депозите за још пола процентног поена на 2,5 одсто, у складу са оним што је речено у децембру и очекивањима тржишта.

Најављено је и да ће следеће повећање стопе бити исте висине.

"С обзиром на инфлаторне притиске, Управни савет намерава да подигне каматне стопе за још 50 базних поена на свом следећем састанку о монетарној политици у марту, а затим ће проценити даљи пут своје монетарне политике", саопштила је ЕЦБ.

ЕЦБ је почела да повећава стопе у јулу, четири месеца након што је то учинио ФЕД.

ЕЦБ је у јулу први пут у 11 година подигла камате за 50 базних поена, чиме је једна од њених главних стопа повећана на нула одсто пошто је осам година била негативна.

Повећање је било нужно како би се ЕЦБ изборила са изненадним налетом високе инфлације у Еврозони, узрокованом најпре ковид пандемијом, али затим и енергетском кризом због рата у Украјини.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво