Читај ми!

Тесла подсећа на штедњу – енергетска ефикасност смањује рачуне за струју

У децембру је милион и четиристо хиљада домаћинства штедело струју и смањило рачун за 15 до 30 одсто. Очекује се да ће унапређење енергетске ефикасности додатно смањити потрошњу, а у томе Србији помажу Сједињене Америчке Државе. Као испирација за препоруке штедње коришћен је лик Николе Тесле.

Даћу ти савет како да уштедиш енергију: гаси сијалице и старе замени штедљивим; храну спремај у поклопљеним судовима у величини рингле: подеси бојлер на 60 степени а фрижидер на четири степена – то су препоруке које у видео-снимку за промоцију штедње изговара лик Николе Тесле.

Агенција Сједињених Америчких Држава за међународну сарадњу кроз програм "Боља енергија" већ помаже мере енергетске санације у Нишу, Сомбору, Ваљеву, Књажевцу и Панчеву. Меморандум који је симболично потписан у Музеју Николе Тесле проширује подршку, а едуковаће грађане о мерама штедње.

"Не могу да се сетим ни бољег места ни бољег тренутка за ово потписивање, а тренутак је прави – 80 година од смрти Николе Тесле. Енергетска криза носи изазове за које морамо наћи решења. Наш пројекат 'Боља енергија' ће помоћи заштити животне средине и смањиће трошкове за електричну енергију у домаћинствима у Србији", каже амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Резултат штедње већ видљив 

У домаћинствима која су и највећи потрошачи резултати штедње су већ видљиви:

У октобру су уштедела 15 одсто струје, у новембру 7, а у децембру 9,4 одсто.

Грађани са којима смо разговарали кажу да штеде струју и да се то види на рачунима.

Енергетска ефикасност – нови извор 

На енергетску ефикасност гледа се као нови извор енергије, па је Влада израдила амбициозан план уштеда.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић каже да се очекује да се до 2030. финална потрошња смањи за 10 одсто.

"То значи скоро једногодишњи рад термоелектране 'ТЕНТ А' у Обреновцу. Онда заправо видимо колико смањење потрошње електричне енергије може да утиче на побољшање стања у нашем енергетском сектору", наводи Ђедовићева.

А у томе ће помоћи и програм Сједињених Држава. Амбасадор Хил најављује проширење економске сарадње и нове инвестиције у српски енергетски сектор.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво