Читај ми!

Мали за РТС: Очекујем успоравање инфлације, то ће значити постепен излазак из кризе

Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да очекује успоравање инфлације, што ће означити и постепени излазак из кризе коју, истиче, нисмо ми изазвали. У претходној години забележен је и рекорд када је реч о директним страним инвестицијама, а стопа незапослености пала је на 8,9 одсто. У децембру просечна плата требало би да износи 820 евра, а просечна пензија 335 евра. Министар финансија је најавио и градњу брзе пруге од Београда до Ниша.

Министар финансија Синиша Мали рекао је у разговору за РТС да, иако је забележен раст инфлације у прошлој години, она се у новембру и децембру изједначила.

"Досегли смо пик инфлације, забележено је успоравање инфлације и у ЕУ, која је наш највећи трговински партнер. Очекујем у месецима пред нама да ће инфлација ићи надоле", рекао је Синиша Мали.

Успоравање инфлације ће на неки начин значити постепени излазак из кризе коју нисмо ми изазвали - то је увезена инфлација, поручио је министар финансија.

Указује да је стуб наше монетарне политике стабилан девизни курс, да имамо никад веће девизне резерве и резерве у злату. 

"У децембру просечна плата биће око 820 евра" 

Синиша Мали је рекао да је Влада Србије учинила све како би минимизовала ефекте раста инфлације.

"Имамо контролисане цене основних животних намирница, најјефитинију струју и гас, контролишемо цену горива, терет кризе преузела је држава како би обезбедила грађанима, економији и привреди што нормалнији живот и пословање", рекао је Мали.

Истиче да ће држава испунити обећања када је реч о расту плата и пензија - у јавном сектору исплаћена плата у фебруару биће за 12,5 одсто већа, за 14,4 одсто је повећан минималац, а за овај месец имаћемо за 12,1 одсто веће пензије, што је са повећањем од 9 одсто у новембру, више од 20 одсто.

"То значи да водимо рачуна о животном стандарду, показујемо и снагу јавних финансија, са повећањем зарада из јануара, просечна зарада износиће 720 евра, а у децембру ће бити око 820 одсто, а просечна пензија око 335 евра. У динамици смо остваривања обећања - до краја мандата ове владе 2026. просечна плата биће 1.000 евра, а просечна пензија 430 евра, упркос свим проблемима", навео је Мали.

Градиће се брза пруга до Ниша 

Синиша Мали истиче да се ни од једне инвестиције није одустало, да ће брза пруга од Новог Сада до Суботице бити завршена за две године, као и да ће се градити брза пруга до Ниша.

"Велике ствари се дешавају, градимо 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, канализације, фабрике за пречишћавање отпадних вода", навео је Мали.

У фебруару се потписује споразум са ЕУ о изградњи брзе пруге од Београда ка Нишу.

"Имаћемо највећу донацију икада, грант од ЕУ од преко 600 милиона евра. То ће бити кичма наше транспортне инфраструктуре, уз развој ауто-путева и свега осталог", навео је Мали.

Раст БДП-а од 2,3 до 2,5 одсто 

Сумирајући претходну годину, Мали је рекао да се цео свет суочава са никад већом кризом, која је почела још 2020. са коронавирусом, затим поремећајима у ланцима снабдевања, скоком цена енергената и на крају конфликтом у Украјини.

Упркос томе, Србија је, истиче, забележила раст БДП-а од 2,3 до 2,5 одсто.

"Први пут у историји БДП нам је изнад 60 милијарди евра, док је 2012. износио 33 милијарде. То је скоро дупло више. Дефицит буџета је на 3,3 одсто, што је изузетан резултат имајући у виду издвајања за набавку струје и гаса", рекао је Мали.

Удео јавног дуга је 55,2 одсто што је, додаје, далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто, а на рачуну Србије је преко 300 милијарди динара. 

Рекордни прилив директних страних инвестиција 

У 2022. забележен је и рекордни прилив директних страних инвестиција, које су у децембру износиле 4,4 милијарде евра, док су у 2021. износиле 3,9 милијарди.

"Упркос кризи и глобалној неизвесности, инвеститори верују у Србију, отварају фабрике и нова радна места", навео је Мали.

"Рекордно ниска стопа незапослености" 

Прошлу годину обележила је и рекордно ниска стопа незапослености која три тромесечја износи 8,9 одсто, наводи министар финансија.

"То показује оправданост свих мера. Девет милијарди евра уложили смо да помогнемо грађанима и привреди и да сачувамо радна места и привучемо инвеститоре", рекао је Мали додајући да је пре 10 година стопа незапослености износила 22,9 одсто.

Статистика је боља и када је реч о запослености код младих - са стопе од 50 одсто незапослених, пала је на 25 одсто.

"То су званични подаци Завода за статистику и то импресивни подаци, поготово имајући у виду последње три године крузее. Боримо се за свако ново радно место, да наши млади снове остварују у Србији", поручио је Мали.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво