Читај ми!

Додатних 9,7 милиона швајцарских франака за финансирање заједничких пројеката обуке на Западном Балкану

Немачка развојна банка (KfW) и Влада Швајцарске, коју представља Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), успешно су закључиле уговор о финансирању с циљем подршке Регионалног челенџ фонда (RCF). Овим споразумом, СДЦ ће издвојити 9,7 милиона швајцарских франака за финансирање пројеката дуалног образовања на Западном Балкану.

Регионални челенџ фонд (RCF) је финансијски инструмент осмишљен да повећа запошљавање младих. Фонд подстиче конкурентност предузећа у економијама Западног Балкана финансирањем инвестиција у опрему и инфраструктуру за одабране пројекте кооперативног или дуалног образовања који се спроводе кроз партнерство између установа за стручно образовање и предузећа. Бесповратна средства се додељују кроз регионално такмичење (челенџ).

RCF је настао на иницијативу немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), делегиран KfW развојној банци, а спроводи га Коморски инвестициони форум Западног Балкана (WB6-CIF) који представља заједничку иницијативу привредних комора из региона.

Финансијска средства Фонда у висини од 39 милиона евра, добијених кроз Немачку развојну сарадњу, повећаће се на приближно 49 милиона евра захваљујући доприносу Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ).

"Регионални челенџ фонд бави регионалном интеграцијом и могућностима за економски раст. Већ је успео да споји приватни сектор и установе за стручно оспособљавање, мотивише предузећа да се укључе у стручну обуку удруживањем са стручним школама у подношењу предлога на претходна два отворена позива. Желимо добродошлицу нашим партнерим из Швајцарске. Заједно ћемо моћи да проширимо наша заједничка улагања у аранжмане дуалног и кооперативног образовања широм региона Западног Балкана 6. Наша заједничка визија је модернизован, зелен и иновативан сектор стручног образовања и обуке који успешно одговара потребама предузећа", истиче Клаус-Мартин Милер, директор KfW, Немачке развојне банке за југоисточну Европу и Турску.

Дерек Џорџ, заменик шефа Одељења за сарадњу Београд, наводи да је познато да је швајцарски систем дуалног стручног образовања и обуке кључни фактор који доприноси економском успеху и друштвеној кохезији.

"Сходно томе, широм региона Западног Балкана, Швајцарска подржава своје земље партнере у области стручног образовања и обуке (ССО) и интеграције младих људи на тржиште рада. Фонд ће допунити и унапредити резултате швајцарских билатералних програма у региону, а искуство и мреже швајцарских програма у региону биће на располагању Фонду", додаје Џорџ.

Указује да су Швајцарска и Немачка чланице Донаторског одбора за дуално стручно образовање.

"Интелигентан дизајн Фонда ће промовисати наш заједнички циљ унапређења релевантности тржишта рада и укључивања приватног сектора у стручном образовању и обукама. То је подстакло школе да сарађују са компанијама. Потребно је питати партнерске компаније који су им профили занимања потребни и које вештине. Следећи корак је да се осмисле и одрже ове обуке у сарадњи са компанијама", објашњава Џорџ.

Координатор RCF пројекта из WB6 Коморског инвестиционог форума Балша Ћулафић наводи да њихова недавна анализа показује значајан раст економије Западног Балкана у 2021. години и отварање нових радних места.

"Ипак, предузећима из шест економија Западног Балкана потребни су адекватно квалификовани радници ако желимо да задржимо овај позитиван тренд и одупремо се свим актуелним изазовима. Предности заједничке имплементације дуалног и кооперативног образовања у партнерству са добро опремљеним пружаоцима стручне обуке препознате су међу многим предузећима. Уз додатна средства која стижу у Фонд, надамо се да ћемо допринети томе да још већи број матураната из програма стручног образовања стекне вештине потребне за развој каријере и остане у региону Западног Балкана", рекао је Ћулафић.

Регионални челенџ фонд (RCF) има за циљ да ојача релевантност стручног образовања и обуке за тржиште рада јачањем кооперативног приступа обуци у економијама Западног Балкана 6: Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије, као и Косово које овај фонд третира као посебног члана.

Након првог позива, расписаног 2021. године, RCF је примио 205 пријава од конзорцијума института за стручно оспособљавање и више од 600 предузећа.

На крају је одабрао 37 најперспективнијих пројеката, доделивши региону око 14,5 милиона евра.

Други позив RCF-а за исказивање интересовања био је отворен је од 7. марта до 14. априла 2022. године, на којем су учествовала 123 конкурентна конзорцијума, од којих је 47 позвано у другу фазу како би предали потпуни предлог пројекта. Коначна селекција је у току, а Фонд ће уложити око 8,8 милиона евра у најуспешније кандидате из другог позива.

 

Регионални челенџ фонд (RCF) је иновативни програм који настоји повећати продуктивност и конкурентност пословања на Западном Балкану 6. RCF је настао на иницијативу немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој, делегиран KfW Немачкој развојној банци, а спроводи Коморски инвестициони форум Западног Балкана (WB6-CIF) који представља заједничку иницијативу привредних комора из региона.  

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво