Читај ми!

Српски привредници на сајму у Албанији, прилика за нову сарадњу

Неколико десетина предузећа из Србије наступа на међународном привредном сајму у Тирани. Сајам је добра прилика да извозници из Србије представе своје производе, успоставе пословне везе са партнерима из Албаније и учврсте постојеће контакте. Привредна размена две земље, прошле године достигла је 250 милиона евра.

Пословна размена предузећа из Србије и Албаније стално расте. У првих девет месеци ове године већа је 18 милиона евра у односу на исти период прошле године.

"Размена пољопривредних производа расте, што је захваљујући договорима које смо постигли у оквиру иницијативе Отворени Балкан, где имамо 22 посто пораста размене пољоприведних производа", каже Александар Радовановић, руководилац за регионални развој ПКС. 

Од 38 фирми из Србије које наступају, већина је у Тирани први пут.

"Оно што је јако битно, ми тренутно радимо прооизводе од натуралног сусама. Што се тиче контаката до сада, већ је било пар потенцијалних контаката и надамо се будућој успешној сарадњи", каже Дејан Станојевић, из "Биоленда" Београд.

А међу излагачима и произвођачи који су дуже од деценије на тржишту Албаније, са годишњим пласманом од више од два милиона евра вредности робе.

"То је хит на нашем тржишту, то су глазирани црепови, премијум квалитета и то је нешто што највише иде и на територији Албаније", каже Милош Ђурић, представник "Младости" из Лесковца.

Колико у Привредној комори Србије, толико су задовољни и у Привредној комори Албаније, иако је удео албанских предузећа у размени мањи.

"Јако успешан сајам након све већег броја компанија које учествују и броја склопљених уговора, не само са Привредном комором Србије с којом економска комора Албаније има изванредну сарадњу у неколико димензија, тако и иницијативе Отвореног Балкана", каже Инес Мућостепа, председница Привредне коморе Албаније.

Српска предузећа у Албанију највише пласирају безалкохолна пића, пшеницу, кукуруз, аутомобиле, производе од гвожђа и грађевински материјал. Из Албаније у Србију бетонски челик, цемент, воће и поврће.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво