Читај ми!

Стручна и финансијска подршка стартаповима, нова прилика за тимове у раном развоју

Научнотехнолошки парк Београд расписао је трећи позив за програм подршке стартап тимовима у најранијој фази развоја. Програм се спроводи уз подршку Владе Швајцарске уз сарадњу технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку, па стартапови у унутрашњости имају потпуно исте финансијске и менторске услове као да су у Београду. Пријаве су отворене до 28. децембра.

"Raising Start" је први програм у Србији који стартаповима у најранијим фазама развоја доноси и стручну и финансијску подршку за убрзан развој иновативних производа и услуга и излазак на глобално тржиште.

Кроз прва два позива, 36 новооснованих стартапова добило је стручну и финансијску подршку за убрзан раст и развој.

"Имамо троугао, Министарство и Швајцарска Влада су потписали меморандум о сарадњи. Ми смо трећа страна у троуглу која то реализује. Имамо мрежу три научно технолошка парка где се овај програм проширио на целу Србију, дакле не радимо га само за Београд", наводи Гордана Даниловић Грковић, директорка Научно-технолошког парка Београд.

Програм је креиран кроз пројекат Технопарк Србија 2, којим Влада Швајцарске подржава даљи развој иновација и технолошког предузетништва у Србији.

"Швајцарска је подржала развој Научнотехнолошких паркова од самог почетка заједно са српским министарством за науку. Обезбедили смо средства за реализацију целог пројекта и за научнотехнолошке паркове у Нишу и Чачку. Веома смо захвални српском Министарству на подршци и сарадњи", наводи Ричард Кохли, директор Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији.

Домаћи стартапови само прошле године привукли су више од 123 милиона евра инвестиција.

"Само кроз развој, трансфер знања и иновација можемо да утичемо на наше друштво и можемо да утичемо на технолошки развој читавог друштва", каже др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

Уз обуке и менторство, стартапови добијају и посебну подршку у области права интелектуалне својине, а биће им омогућен и приступ савременим иновационим лабораторијама.

Пријаве су отворене до 28. децембра.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво