Читај ми!

Представљена Бела књига страних инвеститора, и поред кризе Србија интересантна за улагања

На састанку радне групе Владе Србије и Савета страних инвеститора представљена је већ традиционална "Бела књига" страних инвеститора за ову годину, са препорукама како унапредити привредни амбијент и побољшати животни стандард грађана.

Бољи смо у електронском пословању и дигитализацији, боља је заштита потрошача, закон о платном промету, процедуре за катастар. У "Белој књизи" страних инвеститора је још 350 препорука у 56 сектора.

"Опоравак Србије од ковида је прекинут у првом кварталу 2022. године због сукоба у Украјини јер српска економија зависи од креања у Европској Унији. Србија је високо интегрисана у европско тржиште, али не и институционално и зато су сви наши предлози и активности усмерени на усклађивање домаћег са европским законодавством", каже председник Савета страних инвеститора Мајк Мишел.

Неки од тих предлога су већ на агенди Владе.

"Имамо исту визију тога где треба да идемо и само треба да наставимо тим путем. На крају крајева, па захваљујући и томе свакако имамо тај ниво страних директних инвестиција у Републици Србији и оне су све веће а када погледате неке од најозбиљнијих, најзахтевнијих, најконзервативнијих инвеститора, као што су немачки инвеститори ми смо у последњој њиховој анкети о пословању немачко-српске привредне коморе имали да 95 посто немачких инвеститора би поново изабрало Србију као дестинацију за инвестирање," објашњава премијерка Ана Брнабић.

Уредник "Беле књиге" Мирољуб Лабус каже да инфлација није пролазан феномен и да ћемо, по свему судећи, живети са њом и следеће године. Најгоре је, сматра, прошло у августу, али и даље треба бити опрезан. За Америку, процене су да ће следеће године бити у благој рецесији док ће Европу она погодити много теже.

"Што се тиче нас, мислим да нећемо ући у рецесију али да ће стопе раста бити ниже него што су сада и ниже него што смо предвиђали пре пар месеци", каже уредник "Беле књиге" Мирољуб Лабус.

Савет страних инвеститора упозорава на ризик губитка прихода или капитала због геополитичке околности. Влада је свим заинтересованим странама послала документ у коме је аргументовано образложила своју позицију.

"До сада не само да нисмо имали одустајање од стране инвеститора већ као што сам и рекла имамо више инвестиција у 2022. години него у 2021. години која је била рекорда година по привлачењу директних страних инвестиција и надам се да ће се тако завршити и читава ова година. Тако да је сада наша позиција након ових ево већ девет месеци много јаснија, много боље позната, сви је доста боље разумеју тако да је тај репутациони ризик прилично мањи него што је био", председница Владе Ана Брнабић.

Извршни директор Савета страних инвеститора Александар Љубић каже да у овом тренутку ни један инвеститор не размишља о одласку из Србије.  

"Чак штавише многе чланице, многи инвеститори су у ових 20 година колико Савет страних инвеститора слави ове године је вишеструко увећало своје инвестиције", каже Љубић.

Очекује се да је увођењем инвеститора из Словеније стављена тачка на вишедеценијски проблем параћинске фабрике стакла и да ћемо од увозника поново постати произвођач амбалажног стакла.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво