Читај ми!

Вучић: Фабрике као ЗФ гиганти модерне индустрије најбрже мењају Србију

Председник Србије Александар Вучић поручио је, након обиласка радова на изградњи друге фабрике немачке компаније ЗФ Фридрихсхафен у панчевачкој Северној индустријској зони, да је ЗФ прави гигант најмодерније немачке индустрије и да такве фабрике мењају Србију брже него било шта друго.

Вучић је у обраћању истакао да је ово велики дан за Србију и да ће та фабрика пуно донети Панчеву и Банату, као и целој земљи.

Он је рекао да када је својевремено обавестио у Давосу Ангелу Меркел да ЗФ долази у Србију, да је била изненађена и да му је честитала и истакла да је то огроман успех за Србију.

"Ово је прави гигант немачке индустрије и то оне најмодерније", истакао је Вучић.

Казао је да је држави остало да заврши потребне трафо станице и путеве и поновио да ће Панчево, попут Чачка и Ниша, бити ново чвориште ауто-путева.

"Ускоро ће се градити обилазница на сектору Ц са мостом на Дунаву код Винче, али и ауто-пут до Зрењанина и брзе саобраћанице ка Вршцу. Тако ће Панчево бити још значајније саобраћајно повезано", казао је Вучић.

Додао је да је данас питао представнике ЗФ како држава може још да помогне и да су му рекли како су им потребни школовани млади људи, и са средњом школом и факултетом.

Они ће имати у ЗФ добра примања и остаће у Панчеву, навео је Вучић.

Нагласио је да Србија сада има и посебну Канцеларију за дуално образовање и подсетио да смо преузели немачки, швајцарски и аустријски модел дуалног образовања, због чега сада 69 одсто ђака који кроз њега прођу одмах по завршеном школовању нађу посао.

"Са друге стране, свега 42 одсто оних других одмах по завршеном школовању добије посао. Дуално обраозвање ће бити огромна компаративна преднсост Србије у будућности", казао је Вучић.

Најдигиталнија и најзеленија фабрика у ЗФ систему 

Додао је да није суштина у томе колико је држава дала субвенција за нови погон ЗФ који је вредан око 250 милиона евра и где ће бити 600 нових радних места, већ што ће људи ту имати будућност.

Нагласио је да ће нова фабрика ЗФ бити најдигиталнија и најзеленија фабрика у ЗФ систему у целом свету.

"То за нас значи живот и доноси нове болнице, путеве, посао за људе и виши животни стандард и мења Србију брже него било шта друго. То значи и већу одговорнсот и озбиљност за све нас. Срећан сам када видим да ће оволики погон већ за неколико месеци бити завршен, где ће радити наши најбољи људи и моћи пристојно да живе од свог рада", истакао је Вучић.

Позвао је све наше људе који живе у иностранству да размисле о повратку, с обзиром да у Србији има све више посла и запошљавамо све више странаца.

"Постоје неки трендови који нису лоши. Ускоро ћете чути и податке са пописа. Никад није добро када се смањује број становника, али имајући у виду разлику између живорођених и умрлих - значајно је боље него што смо очекивали, јер је тренд повратка људи кренуо. Молим људе да се брже врате у своју земљу, јер има овде добрих прилика", нагласио је Вучић.

Захвалио је ЗФ што улажу у Србију и што су информисали канцелара Олафа Шолца о свом раду у Србији.

Вучић нагласио да је трговинска размена Србије и Немачке у првих девет месеци била шест милијарди и 36 милиона евра и да се очекује да размена до краја године буде 7,5 милијарди евра.

"А за две године када то пређе 10 милијарди евра, онда једна тако мала земља као што је Србија неће бити неважан партнер тако снажној и моћној економији као што је Немачка, која је за нас убедљиво први трогивнски партнер Србији и за нас по питању напретка наше земље најзначајнији и број један партнер, пријатељ и савезник и хвала вам на томе", поручио је Вучић.

Ми ћемо свој техницки посао око фабрке да завршити на време и живело партнерство Србије и Немачке, закључио је Вучић.