Читај ми!

Цене изнајмљивања станова расту – о чему би требало да воде рачуна и власници и закупци

Све је чешћа тема изнајмљивање стамбеног простора, а чини се да никад није било теже бити подстанар у Србији. Каћа Лазаревић, агент за некретнине, рекла је за РТС да су цене закупа нереалне и да би и власници и закупци станова требало да воде рачуна да уговори буду у складу са прописима и да буду потписани у поузданим агенцијама и адвокатским канцеларијама.

Агент за некретнине Каћа Лазаревић рекла је за РТС да се у Београду не гради довољно и да је погрешан утисак због тога што се "на сваком ћошку" нешто подиже.

"Београд је постао метропола и има јако пуно становника, јако пуно младих људи којима је потребан кров над главом, који купују станове, сад мање путем кредита, много више са свог рачуна, али и долазак Руса, у првом таласу, у другом таласу, па у овом трећем где је било најмасовније. То су људи који углавном желе да закупе пословни простор", истакла је Лазаревићева.

Додала је да је много мањи број Руса и Украјинаца који желе да купе стан, због тога што им није једноставно да пребаце новац којим би могли да купе некретнину у Србији.

"Они то чине преко других држава и тај поступак траје. Тек појединачна куповина станова од стране Руса, али то су људи који већ имају обезбеђен посао", навела је Каћа Лазаревић.

Објаснила је да по закону не постоји обавеза да се уговор о закупу оверава код јавних бележника, али је напоменула да треба водити рачуна да се то ради преко лиценцираних агенција и добрих адвокатских канцеларија и да нема потребе да људи то сами раде.

Шта Руси траже од власника станова

Каћа Лазаревић је навела да су се Руси који желе да живе у Београду у последње време боље организовали и да знају шта хоће од станодаваца.

"Они знају шта хоће. Они траже центар града, траже делове Новог Београда, централни део. Није им важна новоградња, али не желе стан са старим намештајем. То нам одмах кажу – не желимо, не свиђа нам се намештај. Гледају да буде то ипак пристојан намештај, да буде новије, да буде чисто и гледају станове од 40 до неких седамдесетак квадрата", истакла је Лазаревићева.

Додала је да су они спремни да за то плате од 500 до 700 евра.

Говорећи о ценама закупа станова које су се у последње време појављивале у јавности, Лазаревићева је рекла да су те цене нереалне и има јако пуно празних прича, попут оних да Руси масовно купују станове.

"Врло мало њих се појавило као купци. Људи који закупљују знају шта хоће и они имају одређени буџет који би да потроше. Они овде имају уштеђевину с којом су дошли и та уштеђевина не може да траје вечито. Они који издају стан треба да поведу рачуна да ли ће тај човек, кад потроши ту уштеђевину, из тог стана да изађе. С друге стране и људи који изнајмљују желе сигурност да кад ту дођу не буду у ситуацији да сутра овај каже: е дошао ми је неко ко даје више", рекла је Лазаревићева.

Напоменула је да у уговору мора да буде наведено колика је цена закупа, као и да агенције за некретнине могу да утичу на цене.

"Ми утичемо на своје клијенте. Ми смо у последњих десетак дана и те како смањили цене закупа појединих станова", додала је Каћа Лазаревић.

Колико је реално подићи цену изнајмљивања стана у центру Београда 

На питање колика је реална цена изнајмљивања стана од 60 квадрата у новоградњи у центру града, који је био 500 евра, Лазаревићева је одговорила да је реално да се цена подигне за 100 до 150 евра, али да власници цену подигну дупло.

"Онда када подигну дупло, они схвате да не могу то да добију. Нису ни људи који су избегли из своје земље баш спремни да плате енормно високу цену, осим ако се не налазе у некој тешкој ситуацији, па да морају да се сместе. Београдски хотели су пуни, нема више станова на дан, нема ни хостела, они немају где да буду и они су једноставно у ситуацији да морају да плате високу цену само да би се сместили", истакла је Каћа Лазаревић.

Навела је да се не зна колико ће ти људи остати и да ли ће то трајати више од годину дана, а да сви у овоме гледају да нешто зараде и да не постоји трунка осећања да су ти људи избегли из рата, да нису претерано богати и да је реч о, углавном, породичним људима.

О чему власници и закупци станова треба да воде рачуна 

Каћа Лазаревић је поручила да рачуна треба да воде и они који издају и они који закупљују станове.

"Они који издају морају да провере и да узму пасош или личну карту од човека који долази да, уколико је странац, они имају законску обавезу да их пријаве, да уговор буде валидан, да то ради неко ко је стручан, да буде наведен период када може да се да отказ, да буде наведена цена која треба да се поштује и како се плаћају рачуни. Увек саветујем да онај ко издаје направи записник о примопредаји, да слика свој стан, ако има нешто вредно у стану", рекла је Лазаревићева.

Истакла је да онај који закупљује треба да води рачуна од кога то ради и да ли је он стварно власник и да уговор који се потпише буде у некој агенцији или код адвоката, јер то даје дозу озбиљности, а ако је странац, обавезно да оде у МУП и да се пријави.

На питање да ли ће цене квадрата у Београду падати, Каћа Лазаревић кратко је одговорила: "За сада не."

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво