Читај ми!

Табаковићевa: Стабилност тржишта осигурања очувана, премије порасле за 12 одсто

И у условима отежаног пословања због глобалне неизвесности, стабилност тржишта осигурања код нас је очувана. Премије су у овој години порасле за 12,2 одсто, изјавила је гувернерка Јоргованка Табаковић, отварајући Српске дане осигурања на Златибору. Највећи раст бележи приватно здравствено осигурање и осигурање имовине.

Јоргованка Табаковић рекла је да за прва три тромесечја ове године остварен позитиван привремени нето резултат у износу од 5,8 милијарди динара.

"Показатељ адекватности капитала, знатно је виши од законом прописане обавезе. Друштва за осигурање и реосигурање, очувала су вредност инвестиционог портфолиа. Обезбеђена су средства техничких резерви за извршење обавеза по основу закључених уговора о осигурању", навела је Табаковићева.

Председница Управног одбора Удружења осигуравача Србије Ивана Соковић истакла је да глобална инфлација и негативно утицала на осигурање.

"Тренд раста штета се види у готово свим врстама осигурања, почевши од здравствених, затим осигурања од ауто-одговорности моторних возила, као и осигурања имовине", објаснила је Соковићева.

Према њеним речима, то натерало осигураваче да коригују тарифе премија како би стабилизовали пословне резултате и сачували фондове за своје осигуранике.

"Посматрано само у оквиру индустрије осигурања та инфлација је била релативно ниска негде око 3 посто.Тако да можемо рећи да се тај инфлаторни притисак још није одразио у пуној мери на сектор осигурања", сматра професор Економског факултета Саша Ранђеловић.

Са 149 евра по становнику издвојених за осигурање Србија је око 60. места на Светској листи земаља. Приближно смо рангирани и по уделу осигурања у БДП-у.

Стручњци кажу да се управо по том уделу мери стабилност сваке економије.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво